Wiosenne smaki od marki Peugeot
Wiosenne smaki od marki Peugeot
Witajcie wiosenne dni, pełne soczystych kolorów, zapachów i świeżości! To idealny czas, aby cieszyć się witalnością natury, a także wiosennymi smakami, które ożywiają wasze podniebienia. Odpowiednio dobrana paleta barw potraw - od soczystej zieleni brokułów i promiennych pomidorów koktajlowych po złociste nektarynki
i kremowy ser - wprowadzi do naszych posiłków nutę wiosennej energii i radości. Aromatyczne zioła i przyprawy dodadzą głębi smaku, tworząc prawdziwą ucztę dla zmysłów.
Razem z marką Peugeot zapraszamy do odkrycia świeżych, lekkich, łatwych w przygotowaniu i pełnych aromatów dań, które idealnie wpisują się w atmosferę pory roku. Od wiosennego talerza przekąsek, poprzez lekką sałatkę z soczewicą, aż po aromatyczne gnocchi z kremem z brokułów i zapiekankę z sosem szafranowym - każdy z tych przepisów przywoła na Wasze stoły radość wiosennych chwil spędzonych przy posiłku.
Zapraszamy do odkrywania wiosennych smaków z marką Peugeot!
Wiosenny talerz przekąsek
Dla 6 - 8 osób, Przygotowanie: 30 minut
SKŁADNIKI
- ogórek zielony
- trzy różne rodzaje sera według własnego wyboru
- paluchy chlebowe
- krakersy
- pomidorki koktajlowe
- rzodkiewki
- orzechy nerkowca
- migdały
- szynka, pokrojona na cienkie plasterki
- bliny
Pasta guacamole:
- 1 dojrzałe avocado
- ½ cytryny
- świeża papryczka chili
- sól
- pieprz (wybrany przez ciebie gatunek + młynek Maestro)
Zblenduj lub rozgnieć widelcem awokado, sok z cytryny, chili i sól. Pozwól swoim gościom samodzielnie posypać pieprzem z użyciem młynka Maestro.
Pasta tzatziki:
- 200 g greckiego jogurtu
- ¼ ogórka
- pęczek szczypiorku
- koperek
- sól
- pieprz (wybrany przez ciebie gatunek + młynek Maestro)
Pokrój ogórka na małe kawałki. Posiekaj szczypiorek i koperek. Połącz z greckim jogurtem i dopraw solą. Pozwól gościom samodzielnie posypać pieprzem z użyciem młynka Maestro.
Hummus:
- 250 g ciecierzycy (wcześniej ugotowanej lub konserwowej)
- 1 łyżka tahini
- 2 ząbki czosnku
- ½ cytryny
- 60 ml oleju sezamowego
- sól
- pieprz (wybrany przez ciebie gatunek + młynek Maestro)
Odsącz ciecierzycę i zblenduj ją z czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, olejem i solą. Dodaj trochę wody (po gotowaniu ciecierzycy), aby rozrzedzić hummus. Pozwól swoim gościom samodzielnie posypać pieprzem z użyciem młynka Maestro.
Bliny:
Składniki na ciasto:
- 120 ml mleka (roślinnego lub krowiego)
- 5 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
Podgrzej mleko (nie powinno być gorące, tylko letnie). Dodaj drożdże, wymieszaj, a następnie przełóż całość do miski. Dodaj jajko, olej i ponownie wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę pszenną i sól, i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj miskę z ciastem i pozostaw na 40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej patelnię i przesmaruj ją odrobiną oleju. Smaż około 30 sekund z każdej strony. Pozostaw do wystygnięcia.
Sałatka wegetariańska z soczewicą, prażonymi nektarynkami i siemieniem lnianym
Dla 2 osób, Przygotowanie: 10 minut
SKŁADNIKI
- 140 g zielonej soczewicy (sucha waga)
- 2 żółte nektarynki
- 1 awokado
- 2 garście rukoli
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- rzodkiewki
- około 80 g sera feta (lub mozzarelli)
- 2 łyżki siemienia lnianego
- sól i pieprz
- świeża bazylia
Sos winegret:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 5 łyżek oleju orzechowego
PRZYGOTOWANIE:
Umieść soczewicę w rondlu i zalej zimną, niesoloną wodą (proporcje 3 porcje wody: 1 porcja soczewicy). Doprowadź do wrzenia, przykryj. Gotuj przez 20 do 25 minut. Regularnie mieszaj, aby soczewica była równomiernie ugotowana. Gdy będzie gotowa, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj owoce i warzywa. Nektarynki przekrój na pół, a następnie piecz w piekarniku w temperaturze 200°C (przekrojona stroną do góry) przez 5-7 minut. Nektarynki można opiec również na patelni na dużym ogniu. Pokrój awokado, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki i fetę. Wymieszaj, a następnie dodaj ostudzoną soczewicę i rukolę. Przypraw solą i pieprzem, a następnie przygotuj winegret: wymieszaj musztardę, miód i olej. Do sałatki dodaj winegret oraz posiekaną bazylię. Posyp mielonym siemieniem lnianym.
Gnocchi z kremem z brokułów, orzechami włoskimi i parmezanem
Dla 2 osób, Przygotowanie: 20 minut
SKŁADNIKI
- 300 g gnocchi
- oliwa z oliwek
- 200 g brokułów
- 200 ml śmietany „crème fraiche” lub kremu sojowego. Zamiast „crème fraiche” możesz użyć śmietany kremówki o 35% tłuszczu
- 30 g parmezanu
- łuskane orzechy włoskie
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj gnocchi w rondlu z wrzącą, osoloną wodą, aż wynurzą się na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, odstawna bok. W tej samej wodzie zanurz różyczki brokułów i gotuj przez około 10 minut. Po ugotowaniu odcedź różyczki brokułów. Zachowaj jedną czwartą różyczek, a resztę umieść w blenderze ze śmietaną i parmezanem. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję (może wydawać się ziarnista, ale po podgrzaniu będzie jednolita). Na patelni na średnim ogniu rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Smaż gnocchi przez kilka minut, a następnie dodaj krem brokułowy. Dopraw, a następnie wykończ pokruszonymi orzechami włoskimi i w dodaj trochę parmezanu.
Zapiekanka z ryb i krewetek z sosem szafranowym
SKŁADNIKI
- ½ cebuli, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki (30 g) masła
- 3 pory, opłukane i drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 250 ml białego wina
- 400 ml tłustej śmietany
- 200 ml bulionu
- 0,5 g szafranu
- 300 g filetów z dorsza, pokrojonych na kawałki
- 300 g filetów z łososia, pokrojonych na kawałki
- 200 g krewetek, ugotowanych
- 150 g sera parmezan, tartego
- świeży koperek, do podania
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuść masło na dużej patelni. Dodaj cebulę, por i smaż do miękkości. Dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. Wlej białe wino, śmietanę i bulion, dobrze wymieszaj. Dodaj szafran, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut. Jeżeli sos jest za gęsty, dodaj jeszcze odrobinę bulionu. Dodaj jedną trzecią sosu do formy do pieczenia o średnicy 32 cm, a następnie połóż na niej kawałki ryby i krewetki. Polej pozostałym sosem, posypać parmezanem i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180° C. Udekoruj świeżym koperkiem i podawaj z gotowanymi ziemniakami.