Opublikowany: 14.03.2024

Witajcie wiosenne dni, pełne soczystych kolorów, zapachów i świeżości! To idealny czas, aby cieszyć się witalnością natury, a także wiosennymi smakami, które ożywiają wasze podniebienia. Odpowiednio dobrana paleta barw potraw - od soczystej zieleni brokułów i promiennych pomidorów koktajlowych po złociste nektarynki
i kremowy ser - wprowadzi do naszych posiłków nutę wiosennej energii i radości. Aromatyczne zioła i przyprawy dodadzą głębi smaku, tworząc prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Razem z marką Peugeot zapraszamy do odkrycia świeżych, lekkich, łatwych w przygotowaniu i pełnych aromatów dań, które idealnie wpisują się w atmosferę pory roku. Od wiosennego talerza przekąsek, poprzez lekką sałatkę z soczewicą, aż po aromatyczne gnocchi z kremem z brokułów i zapiekankę z sosem szafranowym - każdy z tych przepisów przywoła na Wasze stoły radość wiosennych chwil spędzonych przy posiłku.

Zapraszamy do odkrywania wiosennych smaków z marką Peugeot!

 

Wiosenny talerz przekąsek

Dla 6 - 8 osób, Przygotowanie: 30 minut

SKŁADNIKI

  • ogórek zielony
  • trzy różne rodzaje sera według własnego wyboru
  • paluchy chlebowe
  • krakersy
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewki
  • orzechy nerkowca
  • migdały
  • szynka, pokrojona na cienkie plasterki
  • bliny

Pasta guacamole:

  • 1 dojrzałe avocado
  • ½ cytryny
  • świeża papryczka chili
  • sól
  • pieprz (wybrany przez ciebie gatunek + młynek Maestro)

Zblenduj lub rozgnieć widelcem awokado, sok z cytryny, chili i sól. Pozwól swoim gościom samodzielnie posypać pieprzem z użyciem młynka Maestro.

Pasta tzatziki:

  • 200 g greckiego jogurtu
  • ¼ ogórka
  • pęczek szczypiorku
  • koperek 
  • sól
  • pieprz (wybrany przez ciebie gatunek + młynek Maestro)

Pokrój ogórka na małe kawałki. Posiekaj szczypiorek i koperek. Połącz z greckim jogurtem i dopraw solą. Pozwól gościom samodzielnie posypać pieprzem z użyciem młynka Maestro.

Hummus:

  • 250 g ciecierzycy (wcześniej ugotowanej lub konserwowej) 
  • 1 łyżka tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • 60 ml oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz (wybrany przez ciebie gatunek + młynek Maestro)

Odsącz ciecierzycę i zblenduj ją z czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, olejem i solą. Dodaj trochę wody (po gotowaniu ciecierzycy), aby rozrzedzić hummus. Pozwól swoim gościom samodzielnie posypać pieprzem z użyciem młynka Maestro.

Bliny:
Składniki na ciasto:

  • 120 ml mleka (roślinnego lub krowiego)
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju 
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Podgrzej mleko (nie powinno być gorące, tylko letnie). Dodaj drożdże, wymieszaj, a następnie przełóż całość do miski. Dodaj jajko, olej i ponownie wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę pszenną i sól, i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj miskę z ciastem i pozostaw na 40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej patelnię i przesmaruj ją odrobiną oleju. Smaż około 30 sekund z każdej strony. Pozostaw do wystygnięcia.

 

Sałatka wegetariańska z soczewicą, prażonymi nektarynkami i siemieniem lnianym

Dla 2 osób, Przygotowanie: 10 minut

SKŁADNIKI

  • 140 g zielonej soczewicy (sucha waga)
  • 2 żółte nektarynki
  • 1 awokado
  • 2 garście rukoli
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • rzodkiewki
  • około 80 g sera feta (lub mozzarelli)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia

Sos winegret:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżek oleju orzechowego

PRZYGOTOWANIE:

Umieść soczewicę w rondlu i zalej zimną, niesoloną wodą (proporcje 3 porcje wody: 1 porcja soczewicy). Doprowadź do wrzenia, przykryj. Gotuj przez 20 do 25 minut. Regularnie mieszaj, aby soczewica była równomiernie ugotowana. Gdy będzie gotowa, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotuj owoce i warzywa. Nektarynki przekrój na pół, a następnie piecz w piekarniku w temperaturze 200°C (przekrojona stroną do góry) przez 5-7 minut. Nektarynki można opiec również na patelni na dużym ogniu. Pokrój awokado, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki i fetę. Wymieszaj, a następnie dodaj ostudzoną soczewicę i rukolę. Przypraw solą i pieprzem, a następnie przygotuj winegret: wymieszaj musztardę, miód i olej. Do sałatki dodaj winegret oraz posiekaną bazylię. Posyp mielonym siemieniem lnianym.

 

Gnocchi z kremem z brokułów, orzechami włoskimi i parmezanem

Dla 2 osób, Przygotowanie: 20 minut

SKŁADNIKI

  • 300 g gnocchi
  • oliwa z oliwek
  • 200 g brokułów
  • 200 ml śmietany „crème fraiche” lub kremu sojowego. Zamiast „crème fraiche” możesz użyć śmietany kremówki o 35% tłuszczu
  • 30 g parmezanu
  • łuskane orzechy włoskie
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj gnocchi w rondlu z wrzącą, osoloną wodą, aż wynurzą się na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, odstawna bok. W tej samej wodzie zanurz różyczki brokułów i gotuj przez około 10 minut. Po ugotowaniu odcedź różyczki brokułów. Zachowaj jedną czwartą różyczek, a resztę umieść w blenderze ze śmietaną i parmezanem. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję (może wydawać się ziarnista, ale po podgrzaniu będzie jednolita). Na patelni na średnim ogniu rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Smaż gnocchi przez kilka minut, a następnie dodaj krem ​​brokułowy. Dopraw, a następnie wykończ pokruszonymi orzechami włoskimi i w dodaj trochę parmezanu.

 

Zapiekanka z ryb i krewetek z sosem szafranowym

SKŁADNIKI

  • ½ cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki (30 g) masła
  • 3 pory, opłukane i drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 250 ml białego wina
  • 400 ml tłustej śmietany
  • 200 ml bulionu
  • 0,5 g szafranu
  • 300 g filetów z dorsza, pokrojonych na kawałki
  • 300 g filetów z łososia, pokrojonych na kawałki
  • 200 g krewetek, ugotowanych
  • 150 g sera parmezan, tartego
  • świeży koperek, do podania

PRZYGOTOWANIE:

Rozpuść masło na dużej patelni. Dodaj cebulę, por i smaż do miękkości. Dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. Wlej białe wino, śmietanę i bulion, dobrze wymieszaj. Dodaj szafran, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut. Jeżeli sos jest za gęsty, dodaj jeszcze odrobinę bulionu. Dodaj jedną trzecią sosu do formy do pieczenia o średnicy 32 cm, a następnie połóż na niej kawałki ryby i krewetki. Polej pozostałym sosem, posypać parmezanem i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180° C. Udekoruj świeżym koperkiem i podawaj z gotowanymi ziemniakami.