Jak oni to robią? Tak zapewne myśli każdy, patrząc na profesjonalnego kucharza w akcji krojenia, czy siekania owoców, warzyw czy ziół. Szybko, sprawnie i efektownie.

Mistrzowskiego krojenia może się jednak nauczyć każdy – wystarczy zaopatrzyć się w trzy rzeczy: cierpliwość, dużą, drewnianą deskę do krojenia i dobry zestaw noży kuchennych.

Nie zrażaj się, jeżeli dana technika nie będzie Ci od razu wychodzić. Pomyśl, że szefowie kuchni uczą się tego od lat, mają niesamowitą wprawę oraz doświadczenie. 

Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze, najbardziej przydatne techniki krojenia.

 

Zaczynamy!

 

ROCK CHOP

Tą techniką kroimy mięsiste owoce i warzywa o delikatnej skórce.

Czubek nożna opieramy na drewnianej desce do krojenia, następnie kierujemy rękojeść w dół oraz delikatnie do przodu. Następnie do góry i delikatnie w tył. Czubek noża przylega cały czas do deski.

 

DRAW SLICE

Opieramy czubek noża na desce i płynnym ruchem ciągniemy nóż w kierunku do siebie. Ta technika przydaje się do krojenia produktów o delikatnej strukturze, gdzie ważne jest, by nie zmiażdżyć produktu.

 

CROSS CHOP

Ta technika jest bardzo podobna do Rock Chop – dodajemy tu jeszcze ruchy na boki. Sprawdzi się perfekcyjnie podczas siekania ziół.

 

PUSH SLICE

Kolejna bardzo popularna technika krojenia, przydatna szczególnie podczas siekania warzyw. Ostrze jest pchane do przodu, jednocześnie opada na deskę do krojenia.

 

TAP CHOP

Ta technika sprawdzi się podczas krojenia produktów o małej średnicy, jak marchewka czy ogórek.

Ruch noża odbywa się tylko do góry i na dół, a ostrze pracuje równolegle do deski drewnianej do krojenia.

 

SAWING CUT

Nóż porusza się w przód i tył, zagłębiając się w krojony produkt bez dodatkowego nacisku, który mógłby powodować jego miażdżenie, zgniatanie. Technika stosowana głównie do krojenia pieczywa, ale również perfekcyjnie sprawdzi się do owoców i warzyw o twardej skórce i miękkim wnętrzu.

 

PULL SLICE

Ostrze tuż przy rękojeści opieramy na krojonym produkcie, czubek jest jednocześnie zadarty ku górze. Staramy się wykonać jedno, równe cięcie, ciągnąc nóż do siebie, jednocześnie opuszczając czubek. Ta technika jest często stosowana przez kucharzy sushi podczas krojenia bardzo delikatnych produktów, jak chociażby mięso surowej ryby.

 

KILKA SŁÓW O NOŻACH KUCHENNYCH

Nóż kuchenny to podstawowe narzędzie w każdej kuchni, zarówno tej profesjonalnej jak i domowej. Dobry nóż znacznie ułatwi nam pracę w kuchni oraz ma rzeczywisty wpływ na jakość i wygląd Twoich potraw.

 

Jak wybrać dobry nóż kuchenny?

Na rynku dostępnych jest wiele modeli noży kuchennych; począwszy od wykonanych ze stali walcowanej, ceramiczne aż po kute. Jednak jeżeli chcemy dokonać praktycznego wyboru, właściwego dla naszych potrzeb powinniśmy się kierować częstotliwością używania noża kuchennego, jakością oraz tym, jak dbasz o akcesoria kuchenne.

Marka WUSTHOF ma bardzo szeroki wybór noży kuchennych; począwszy od prostych o korzystnym stosunku ceny do jakości, aż po noże premium. To zdecydowanie lider na rynku noży kuchennych. Świadczy o tym, chociażby fakt, że WUSTHOF jest oficjalnym partnerem Niemieckiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i dostawcą noży dla Niemieckiej Narodowej Reprezentacji Szefów Kuchni.

 

The END ...

Na sam koniec kilka słów o czyszczeniu deski. Drewnianych desek do krojenia nie możemy myć w zmywarce. Jeżeli będziemy o nią odpowiednio dbać, a więc poddawana będzie regularnej impregnacji, a do jej czyszczenia stosowane będą odpowiednie środki, będzie nam służyć długie lata oraz nie będą się na niej mnożyć zarazki. Więcej na ten temat dowiesz się w artykule o pielęgnacji desek drewnianych.