#tghome_blog
-
Niezapomniane przyjęcia na świeżym powietrzu - produkty które pozwolą Ci zaaranżować wyjątkową przestrzeń.
Praktyczne rozwiązania i nowoczesna forma prezentacji dań podczas letnich przyjść w plenerze.
Stwórz wyjątkowy klimat podczas przyjęć na świeżym powietrzu przy pomocy odpowiedniego wyposażenia. -
Interesująca podróż po świecie sztućców
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, kto wynalazł sztućce, jak wyglądała ich historia, skąd pochodzi nazwa i od kiedy zaczęły gościć na naszych stołach?Czytaj dalej -
Odkryj różnorodność smaków: Rodzaje pieprzu, które podkreślą wyjątkowość Twoich potraw!
Pieprz jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej wszechstronnych przypraw na świecie. Dodaje wyrazistego smaku i aromatu potrawom, uwydatniając ich walory smakowe.Czytaj dalej -
Letnie pomysły na we(c)ki
Sezon na przetwory w pełni!
Wykorzystaj ten urodzajny czas na wypróbowanie nowych przepisów z autorstwa Joanny Grabowskiej [Kuchnia Joanny]
-
4 zdrowe przepisy na lunchbox do pracy
Jeżeli brakuje Ci pomysłu na zdrowy i smaczny posiłek do pracy lub drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka, wraz z Malwiną z bloga Make Bento Not War przygotowaliśmy dla Was aż 4 różne propozycje zarówno do lunchboxa BAULETTO marki Blim+, jak i do słoiczków WECK.Czytaj dalej -
Krytyk kulinarny – praca marzeń?
Zawód krytyka kulinarnego wydaje się niemal bajkowy – to ktoś, kto w naszym wyobrażeniu dostaje pieniądze za czerpanie przyjemności z podróżowania i jedzenia. Wielu z foodies nie raz myślało pewnie o rozpoczęciu tej ścieżki kariery.Czytaj dalej -
3 ciekawostki o kuchni staropolskiej, o których nie mieliście pojęcia
Kultura kulinarna Polski zawsze znajdowała się w centrum Europy na skrzyżowaniu wielorakich wpływów, z których czerpaliśmy to, co najciekawsze. Maciej Nowicki, ekspert w dziedzinie historii kulinarnej, z którym mieliśmy przyjemność rozmawiać, charakteryzuje ją jako posiadającą przede wszystkim właśnie to – mnogi koloryt, wielokulturowość i różnorakość aspektów.
-
3 winne mity, w które być może wciąż wierzysz.
Są mity śmieszne, które budzą niedowierzanie, ale nie przeszkadzają w odbiorze wina. Są też mity szkodliwe, z którymi należy walczyć. W Polsce wiele z nich funkcjonuje w tej samej postaci od wielu lat.Czytaj dalej -
Mocktaile i inne bezalkoholowe propozycje na wieczór z przyjaciółmi
Na domowych przyjęciach, jak i w restauracjach królują fantastycznie skomponowane lemoniady czy mocktaile – czyli koktajle bezalkoholowe inspirowane znanymi i sprawdzonymi klasykami.
-
Świąteczne przepisy
Z czym Wam się kojarzą święta? Obok czasu spędzonego z najbliższymi, to przede wszystkim kuchenne szaleństwo. Zastanawiacie się czym w tym roku zaskoczyć swoich gości?
-
Ostatnie danie wieczoru - deser
Ty również możesz zaskoczyć swoich gości i zabłysnąć przy stole podając swoje popisowe desery w nieoczywisty sposób – w kieliszku czy w efektownej szklance.
-
Jak dbać o szkło?
Szkło kryształowe charakteryzuje się wyjątkowym blaskiem, który cudownie podkreśla kolor serwowanego wina. Utrzymaj doskonały wygląd kieliszków Schott Zwiesel, dzięki odpowiedniemu czyszczeniu.Czytaj dalej -
Kuchnia na Halloween
Końcówka października to czas, kiedy duchy, wampiry i czarownice opanowują nie tylko wystrój domów i ulic na całym świecie, wykrzykując „cukierek, albo psikus”. Halloweenowe motywy i dekoracje wkradają się również do naszych kuchni.
-
5 MUST-HAVE w wyposażeniu kuchni i jadalni
Na co zwrócić uwagę przy wyposażaniu kuchni i jadalni?Czytaj dalej
Odpowiedź jest prosta: obok designu jest jakość i funkcjonalność. Produkty, w które wyposażamy kuchnię czy jadalnię, zazwyczaj będą nam służyć w naszych codziennych czynnościach przez lata. -
Patelnie ze stali węglowej
Naczynia ze stali węglowej zawsze były częścią francuskiej tradycji kulinarnej. Są bezkonkurencyjne dla smażenia, grillowania i zarumieniania. Reakcje, które redukują cukry na powierzchni smażonych produktów i powodują karmelizację - utrwalają smaki i sprawiają, że wnętrze jest zawsze delikatne i soczyste.Czytaj dalej -
O powłoce nieprzywierającej Choc
De Buyer zawsze produkował naczynia kuchenne wykonane z różnych materiałów, w tym miedzi, stali nierdzewnej, z powłoką non-stick i stali , dzięki czemu można je idealnie dopasować do realizowanego przepisu.
-
Jesienne, kulinarne inspiracje
Jesienią wykorzystaj to, co w tym czasie najlepsze i stwórz wyjątkowe posiłki dla Ciebie, Twojej rodziny i znajomych. W tym artykule znajdziesz kulinarne inspiracje z dynią w roli głównej.
-
Jesienne przetwory
Jesień to czas, kiedy przypominamy sobie, że chcemy choć część kulinarnych dobroci ciepłych dni zatrzymać na zimowe popołudnia.
-
Miedź & deBuyer
Garnki do gotowania muszą być wytrzymałe i solidne. Ale to nie wszystko! Aspekt zdrowia oraz de-sign są coraz częściej pierwszym kryterium przy wyborze naczyń do naszej kuchni lub jadalni.
-
Zwiesel Glas: czy da się usłyszeć kryształ?
Zwiesel Glas uderza we właściwe nuty nie tylko w kontekście designu, lecz także troski o środowisko, śledząc uważnie pochodzenie surowców oraz wprowadzając procesy ograniczające emisje gazów cieplarnianych.
-
Młynki Peugeot – używanie przypraw w kuchni jest proste!
Najpopularniejsze młynki do przypraw, jakie możemy znaleźć w każdym domu, to oczywiście te do soli i pieprzu. Nieliczni mają jeszcze młynki do kawy, ale specjalne gadżety służące do rozdrabniania chili, siemienia lnianego czy gałki muszkatołowej to już rzadkość. Dlaczego warto mieć je w domu? -
Upiecz i zamknij w słoiku!
Ciasto pieczone w słoiku to nie tylko ciekawa koncepcja na urozmaicenie formuły swoich domowych wypieków, ale również genialny pomysł na prezent, piknik czy na długie przechowywanie swoich ulubionych słodkości.
-
Rodzaje ceramiki
Porcelana to rodzaj ceramiki o bardzo wysokiej jakości, w składzie której można znaleźć kwarc, skaleń oraz glinkę kaolinową. Proporcje między tymi surowcami mogą być różne, wpływając na właściwości finalnych wyrobów ...Czytaj dalej -
Pielęgnacja drewnianych desek do krojenia
Drewno jest naturalnym, a przede wszystkim biodegradowalnym surowcem, który coraz częściej wykorzystywany jest do produkcji akcesoriów kuchennych i stołowych.
-
Zwiesel Glas - czysty kryształ
W szkle kryształowym można się zakochać od pierwszego... spojrzenia.
-
The time is NOW! Jesteśmy EKO!
Nasza strategia zrównoważonego rozwoju to świadome budowanie relacji z otoczeniem! Dbamy o ludzi i środowisko, w którym żyjemy!Czytaj dalej -
Porcelana z recyklingu? Tak!
Revol robi wszystko, aby pomóc w ochronie zasobów naszej planety. Opracował i wdrożył zaawansowany proces recyklingu - wykorzystanie swoich odpadów przemysłowych, aby radykalnie ograniczyć zużycie wody i podstawowych minerałów...
-
We(c)kowanie idealne! Przepisy
Jakościowe gotowanie, to zawsze dania z produktów sezonowych i regionalnych. Wspaniałym sposobem na „przechowanie” wartości, smaków i witamin jest wekowanie owoców, warzyw, pełnowartościowych dań na zimę lub po prostu „na później”.
-
Sól i Pieprz
Pomimo, że wszystkie sole składają się głównie z tej samej substancji - chlorku sodu - to właśnie niewielkie ilości mikroelementów i innych śladowych dodatków wpływają na taką różnorodność rodzajów tej przyprawy. Według niektórych opinii, to właśnie te niuanse wpływają...