Opublikowany: 12.04.2021

Porcelanowe naczynia lub przedmioty dekoracyjne to synonim piękna czy luksusu i nierzadko wchodzą w skład wyjątkowych serii kolekcjonerskich.

Stół ze szlachetną zastawą dodaje prestiżu każdemu spotkaniu i uroku każdemu posiłkowi. Gorące napary herbaty lub aromatyczna, świeżo naparzona kawa degustowana w eleganckich, porcelanowych filiżankach, okazują się mieć pełniejszy aromat.

 

Czym jest ten szlachetny materiał, jakim jest porcelana?

Porcelana to rodzaj ceramiki o bardzo wysokiej jakości, w składzie której można znaleźć kwarc, skaleń oraz glinkę kaolinową. Proporcje między tymi surowcami mogą być różne, wpływając na właściwości finalnych wyrobów. Charakterystyczną cechą klasycznej porcelany jest jej specyficzna barwa – złamanej, ciepłej bieli oraz przy odpowiednio cienkiej porcelanie – przezierność.

 

CERAMIKA, ceramice nie równa

Słowo ceramika oznacza wyroby z wypalonej gliny. Jest to najbardziej ogólne słowo określające rodzaj materiału, z jakiego mogą być wykonane naczynia. Popularne rodzaje ceramiki to porcelana, kamionka i fajans.

Każdy rodzaj ceramiki będzie miał oczywiście swoje wady i zalety. Określając swoje priorytety przy wyborze zastawy stołowej, łatwiej będzie dokonać właściwego wyboru, znając właściwości danego rodzaju ceramiki.

Poniżej zostały krótko opisane różnice i cechy poszczególnych rodzajów ceramiki.

 

Kamionka

Naczynia wykonane z kamionki są niezwykle odporne na działanie kwasów, dlatego używane są m.in. do kiszenia warzyw. Oprócz stosunkowo niskiej ceny jest to jedna z nielicznych jej zalet.

Naczynia wykonane z kamionki bardzo szybko ulegają wyszczerbieniu oraz łatwo można je zarysować. Ponadto kamionka ma znacznie mniejszą pojemność cieplną niż naczynia porcelanowe, co przekłada się na szybszą utratę temperatury serwowanych na niej potraw.

 

Fajans

Pod względem składu przypomina porcelanę, jednak nie sposób oprzeć się wrażeniu, że jest to produkt niższej jakości. Spowodowane jest to gorszym składem mieszanki gliny, co oczywiście przekłada się na niższą jakość samych naczyń. Są one kruche, grube i znacznie bardziej nasiąkliwe niż porcelana - nawet nieszkliwiona porcelana nie przesiąka wodą, w przeciwieństwie do fajansu, który z tego powodu zawsze jest pokryty szkliwem. Glazura ma jeszcze jedno zadanie – wyrównać i poprawić kolor, by bardziej przypominał porcelanową biel.

 

Porcelana, czyli „białe złoto”

Wszystko zaczęło się około 2000 lat temu w Chinach...

Porcelana to z pewnością najwyższej jakości rodzaj ceramiki. Naczynia porcelanowe wypalane są nawet w 1460 stopniach, dzięki czemu są niezwykle odporne na działanie wysokich temperatur. Wyroby porcelanowe były największą dumą i jednocześnie najdłużej chronioną tajemnicą Dalekiego Wschodu. Ten najdroższy rodzaj ceramiki charakteryzował się delikatnością i kruchością z jednoczesną wytrzymałością i odpornością na wysokie temperatury. A jak jest w dzisiejszych czasach?

Porcelanę produkowaną w najlepszych fabrykach na świecie wyróżnia przede wszystkim wytrzymałość. Dodatkowo fabryki produkujące naczynia dedykowane dla branży gastronomicznej charakteryzują się wzmocnioną odpornością, zarówno na zarysowania jak i na uszkodzenia mechaniczne (wyszczerbienia).

 

Poznaj nasze marki

Revol

REVOL to marka z 250-letnią tradycją, której porcelana produkowana w małej, francuskiej manufakturze jest połączeniem tradycji i nowoczesnego designu.

Firma od 11 pokoleń produkuje najwyższej jakości porcelanę o indywidualnie opracowanym i strzeżonym składzie. Wysoka zawartość kaolinu wpływa na twardość, odporność na ukruszenia, szok termiczny oraz mycie w zmywarkach. Wyrobów marki z powodzeniem można używać do gotowania, pieczenia i zamrażania - wytrzymują temperaturę od -40°C do +300°C.

Na uwagę zasługuje również fakt, że do dziś wiele etapów produkcji w fabryce porcelany Revol jest wykonywanych ręcznie, co przekłada się na niepowtarzalność każdego elementu zastawy.

Revol to jeden z najbardziej odpowiedzialnych producentów. Szczyci się w pełni naturalnym pochodzeniem składników wykorzystywanych do wyrobu porcelany. To dzięki temu cieszy się uznaniem jako marka bezpieczna dla środowiska i zdrowia – naczynia Revol są ekologiczne, podlegają recyklingowi oraz są bezpieczne dla alergików.

Revol wdraża także ideę No Waste nawet w tak zaawansowany proces jak produkcja porcelany. Jest również pierwszą firmą na świecie, która stworzyła kolekcję porcelany pochodzącą z recyklingu z własnych odpadów przemysłowych (Revol No.W).

Rak

RAK Porcelain to jeden z wiodących producentów porcelany na świecie i synonim doskonałej porcelany dla profesjonalistów. Idealna gładkość glazury w parze z wysokimi właściwościami użytkowymi zostały docenione przez wielu managerów hoteli i restauracji oraz szefów kuchni na całym świecie, którzy wybierają porcelanę RAK. Najlepszym dowodem wytrzymałości tej porcelany jest dożywotnia gwarancja na wyszczerbienia dla wielu elementów z wybranych linii.

Verlo

Marka VERLO przekonująco łączy nowoczesny design z jakością tradycyjnie wytwarzanej porcelany. Kolekcje porcelany VERLO odpowiadają najmodniejszym trendom wyznaczającym współczesne kanony zastawy stołowej, a jednocześnie są ukłonem w stronę tradycyjnego rzemiosła.

Rozmaite faktury, zaskakująca paleta kolorów, wyrafinowane formy sprawiają, że każdy znajdzie formę odpowiadającą jego upodobaniom. Porcelana Verlo stworzona została z myślą o intensywnym użytkowaniu w restauracjach, ale perfekcyjnie sprawdzi się również w domowej kuchni.

Zobacz nasze powiązane produkty: filiżanki do kawy, filiżanki do espresso, filiżanki do herbaty, kubki do kawy, talerze.