Ciasto pieczone w słoiku to nie tylko ciekawa koncepcja na urozmaicenie formuły swoich domowych wypieków, ale również genialny pomysł na prezent, piknik czy na długie przechowywanie swoich ulubionych słodkości. Tak przygotowane babeczki/ciasto możesz przechowywać nawet do 4 tygodni w lodówce, a one cały czas będą zachowywały swoją świeżość i smak.

O czym warto pamiętać?

  1. Wszystkie elementy słoików powinny być wyparzone (słoik, pokrywka, gumka) lub dokładnie umyte.
  2. Słoiczki warto wysmarować od wewnątrz olejem lub masłem i posypać bułką tartą. Jeżeli zamierzamy zawekować nasze ciasto musimy uważać, aby brzegi słoika były czyste, nietłuste i suche.
  3. Słoiki wypełniamy ciastem do połowy wysokości. Jeżeli nie chcemy ich później zamykać w słoiku, to możemy wypełnić naczynie większą ilością ciasta.
  4. Ciasto w słoiku pieczemy bez pokrywki.
  5. Po wyjęciu babeczek z piekarnika możesz postąpić na dwa sposoby:

    Pierwszy polega na bardzo szybkim i sprawnym (uwaga na gorący słoik!) zamknięciu słoika z ciastem tak, aby powstała próżnia. Jak to sprawdzić?

    Jeżeli pieczesz babeczki w słoikach typu WECK to bardzo proste – gdy słoik już ostygnie (najlepiej następnego dnia) możesz zdjąć zapinki i sprawdzić czy pokrywka trzyma się sama. Jeżeli TAK to znaczy, że słoik jest szczelnie zamknięty i możesz w ten sposób przechowywać ciasto do 4 tygodni w lodówce lub 2 tygodnie poza lodówką.

    Jeżeli jednak babeczki wyrosną nam ponad brzeg słoika możemy ściąć nożem (nóż musi być czysty!) nadmiar ciasta i od razu założyć pokrywkę z gumką i zapinki.
     
    Drugi sposób – bez we(c)kowania. Nie należy zamykać słoików, tylko odstawić otwarte do wystygnięcia. Wtedy ciasto tak szybko nie wysycha, jak przy tradycyjnym sposobie robienia babeczek w papilotkach i dłużej utrzymuje swoją świeżość. Jeżeli babeczki nie wyrosły ponad brzeg słoika można je również zamknąć pokrywkami Keep Fresh.

 

Przepis na tradycyjne babeczki

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 250ml maślanki
  • 130g masła (roztopionego)

Do jednej miski wsypać wszystkie sypkie składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy). Do drugiej miski dodać wszystkie mokre składniki (jajka, roztopione i wystudzone masło, maślankę) i wymieszać łopatką. Mokre składniki wlać do miski z sypkimi produktami i wymieszać, aż do połączenia składników. Następnie wypełnić słoiki ciastem i piec w temperaturze 170°C przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.

Dodatkowo do ciasta można dodać skórkę z cytryny, kawałki czekolady lub borówki.

Smacznego!

 

Słoiki WECK

Wybierając produkty firmy WECK unikasz pułapki "jednorazowości".

Szkło, z którego produkowane są słoiki i butelki marki WECK jest grube i trwałe oraz posiada doskonałe cechy fizyczne. Bezpiecznie możesz w nich piec babeczki i pasteryzować przetwory.

Kupując produkty wielorazowego użytku w sumie płacisz mniej i wspierasz oszczędne gospodarowanie zasobami naturalnymi naszej planety. Butelki i słoiki WECK są produkowane ze szkła sodowo-wapniowego. Spinki WECK, służące w procesie konserwacji przetworów, są wykonane z najwyższej jakości, nierdzewnej stali INOX. Uszczelki WECK są wolne od fenoli i wykonane są z naturalnego kauczuku pozyskiwanego z kontrolowanych, legalnych plantacji.