Opublikowany: 28.04.2021

Ciasto pieczone w słoiku to nie tylko ciekawa koncepcja na urozmaicenie formuły swoich domowych wypieków, ale również genialny pomysł na prezent, piknik czy na długie przechowywanie swoich ulubionych słodkości. Świetnie do tego celu nadadzą się słoiki Weck. Tak przygotowane babeczki/ciasto możesz przechowywać nawet do 4 tygodni w lodówce, a one cały czas będą zachowywały swoją świeżość i smak.

O czym warto pamiętać?

  1. Wszystkie elementy słoików powinny być wyparzone (słoik, pokrywka, gumka) lub dokładnie umyte.
  2. Słoiczki warto wysmarować od wewnątrz olejem lub masłem i posypać bułką tartą. Jeżeli zamierzamy zawekować nasze ciasto, musimy uważać, aby brzegi słoika były czyste, nietłuste i suche.
  3. Słoiki wypełniamy ciastem do połowy wysokości. Jeżeli nie chcemy ich później zamykać w słoiku, to możemy wypełnić naczynie większą ilością ciasta.
  4. Ciasto w słoiku pieczemy bez pokrywki.
  5. Po wyjęciu babeczek z piekarnika możesz postąpić na dwa sposoby:

    Pierwszy polega na bardzo szybkim i sprawnym (uwaga na gorący słoik!) zamknięciu słoika z ciastem tak, aby powstała próżnia. Jak to sprawdzić?

    Jeżeli pieczesz babeczki w słoikach typu WECK to bardzo proste – gdy słoik już ostygnie (najlepiej następnego dnia), możesz zdjąć zapinki i sprawdzić, czy pokrywka trzyma się sama. Jeżeli TAK to znaczy, że słoik jest szczelnie zamknięty i możesz w ten sposób przechowywać ciasto do 4 tygodni w lodówce lub 2 tygodnie poza lodówką.

    Jeżeli jednak babeczki wyrosną nam ponad brzeg słoika, możemy ściąć nożem (nóż musi być czysty!) nadmiar ciasta i od razu założyć pokrywkę z gumką i zapinki.
     
    Drugi sposób – bez we(c)kowania. Nie należy zamykać słoików, tylko odstawić otwarte do wystygnięcia. Wtedy ciasto tak szybko nie wysycha, jak przy tradycyjnym sposobie robienia babeczek w papilotkach i dłużej utrzymuje swoją świeżość. Jeżeli babeczki nie wyrosły ponad brzeg słoika można je również zamknąć pokrywkami Keep Fresh.

 

Przepis na tradycyjne babeczki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 130 g masła (roztopionego)

Do jednej miski wsypać wszystkie sypkie składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy). Do drugiej miski dodać wszystkie mokre składniki (jajka, roztopione i wystudzone masło, maślankę) i wymieszać łopatką. Mokre składniki wlać do miski z sypkimi produktami i wymieszać, aż do połączenia składników. Następnie wypełnić słoiki ciastem i piec w temperaturze 170°C przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.

Dodatkowo do ciasta można dodać skórkę z cytryny, kawałki czekolady lub borówki.

Smacznego!

 

Słoiki WECK

Wybierając produkty firmy WECK, unikasz pułapki "jednorazowości".

Szkło, z którego produkowane są słoiki i butelki marki WECK jest grube i trwałe oraz posiada doskonałe cechy fizyczne. Bezpiecznie możesz w nich piec babeczki i pasteryzować przetwory.

Kupując produkty wielorazowego użytku, w sumie płacisz mniej i wspierasz oszczędne gospodarowanie zasobami naturalnymi naszej planety. Butelki i słoiki WECK są produkowane ze szkła sodowo-wapniowego. Spinki WECK, służące w procesie konserwacji przetworów, są wykonane z najwyższej jakości, nierdzewnej stali INOX. Uszczelki WECK są wolne od fenoli i wykonane są z naturalnego kauczuku pozyskiwanego z kontrolowanych, legalnych plantacji.

Zobacz nasze powiązane produkty: butelki Weck, akcesoria Weck, formy do ciast, ranty do ciasta.