Drewno jest naturalnym, a przede wszystkim biodegradowalnym surowcem, który coraz częściej wykorzystywany jest do produkcji akcesoriów kuchennych i stołowych. 

Jak sama nazwa wskazuje, deski do krojenia są najbardziej szlachetne, gdy wykonane są z drewna. Zetknięcie ostrza stalowego noża z gładką powierzchnią naturalnego surowca jest komfortowe, a struktura i barwa deski może stać się ozdobą nowoczesnej kuchni.

Deski drewniane do krojenia - jak o nie dbać, by służyły jak najdłużej i nie były siedliskiem bakterii?

Oto kilka praktycznych wskazówek:

  • Nigdy nie pozostawiaj na desce wody ani innych płynów przez dłuższy czas. Wszystkie płyny powinny być usunięte z powierzchni drewna tak szybko, jak to możliwe.
  • Najczęściej wystarczy wytrzeć deskę wilgotną ściereczką bez detergentów lub spłukać pod bieżącą wodą. Jeśli deska do krojenia drewniana jest bardzo brudna, umyj ją ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu. Jeśli Twoja drewniana deska do krojenia zacznie przechodzić nieświeżymi, nieprzyjemnymi zapachami warto zrobić jest naturalny „peeling”. Drewnianą deskę posyp dużą ilością soli, skrop sokiem z połowy cytryny i dokładnie wyszoruj deskę, używając gąbki. Następnie opłucz deskę pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Pamiętaj, aby zawsze zmoczyć w równym stopniu zarówno przód jak i tył deski kuchennej wykonanej z drewna, dzięki czemu unikniesz naprężeń podczas suszenia i ryzyka wykrzywienia deski.
  • Deskę należy umieścić do wyschnięcia w pozycji stojącej tak, aby powietrze mogło swobodnie wokół niej krążyć.
  • Całkowite zanurzanie w wodzie, silnie działające detergenty i ekstremalne temperatury (wysokie i niskie) powodują uszkodzenie deski do krojenia drewnianej.

PAMIĘTAJ! Nigdy nie myj deski do krojenia drewnianej w zmywarce!

Aby odpowiednio zadbać o deskę drewnianą, zalecamy ją regularnie olejować cienką warstwą oleju jadalnego. Impregnacja desek do krojenia drewnianych powinna odbywać się przy użyciu bawełnianych ściereczek, którymi naniesiony zostanie na ich powierzchnię olej. Następnie należy pozostawić zaimpregnowaną deskę do wyschnięcia przez noc. Powstanie naturalna, wodoodporna warstwa ochronna, która znacząco przedłuży żywotność drewnianej deski do krojenia.

Praktyczność, higiena, żywotność. Co wybrać?

Mogłoby się wydawać, że najbardziej praktyczną deską do krojenia jest deska plastikowa. Plastikowe deski do krojenia mają oczywiście szereg zalet, ale i wiele wad. Można je myć w zmywarce oraz nie przechodzą nieprzyjemnymi zapachami. Wbrew pozorom zazwyczaj wykonane są z bardzo higienicznego materiału, który początkowo nie sprzyja namnażaniu się bakterii. Niestety, z czasem pojawiają się na niej zarysowania, a w powstałych rowkach bakterie już bardzo łatwo się namnażają. Oprócz tego, z głębszych nacięć trudno jest usunąć resztki jedzenia, nawet myjąc deskę w zmywarce. Jedynym rozwiązaniem jest częste wymienianie plastikowych desek.

Dowiedz się więcej!

Drewno naturalnie zwalcza bakterie, dzięki czemu właściwości deski kuchennej drewnianej określane są jako antybakteryjne.

Drewno zawiera naturalne garbniki, które eliminują zarazki.

Garbniki uwalniają się za każdym razem, gdy używasz deski do krojenia drewnianej, dzięki czemu zarazki nie mają możliwości wniknąć w drewno.