Opublikowany: 24.11.2021

Powłoka nieprzywierająca (non-stick) w patelniach Choc de Buyer

De Buyer zawsze produkował naczynia kuchenne wykonane z różnych materiałów, w tym miedzi, stali nierdzewnej, z powłoką non-stick i stali, dzięki czemu można je idealnie dopasować do realizowanego przepisu.

Może masz inne zdanie, ale patelnia z powłoką non-stick to prawdziwy specjalista... idealna do delikatnego gotowania ryb, warzyw, roślin strączkowych i ziaren bez ryzyka zbrązowienia. Doskonale nadaje się również do duszenia, odgrzewania gotowych dań i gotowania sosów, a wszystko to bez zmiany smaku, koloru czy aromatu. Nie jest to jednak patelnia uniwersalna: do smażenia, przyrumieniania lub grillowania należy wybrać patelnię stalową.

 

Trochę więcej na temat powłoki

De Buyer wybrał najlepszą powłokę dla swoich patelni Choc non-stick:

Jest ona:

  • najbardziej odporna na zużycie,
  • ma najdłuższą żywotność,
  • najbardziej skuteczna.
Powłoka ta jest nakładana we Włoszech, gdzie pracują najlepsi specjaliści. Nie zawiera PFOA i PFOS oraz spełnia wszystkie wymogi higieny i bezpieczeństwa przewidziane dla jej zastosowań: delikatne i zdrowe gotowanie ulubionych potraw bez zmiany smaków, kolorów i aromatów.

Dowiedz się, co jest faktem, a co mitem.

Mit: „Powłoki nieprzywierające PTFE są niebezpieczne dla człowieka i środowiska”.

Fakt: Firma de Buyer gwarantuje, że powłoki nieprzywierające przez nią stosowane są bezpieczne do użytku w standardowych warunkach. Są one wolne od PFOA i PFOS. Proces produkcji jest przyjazny dla środowiska: podczas nakładania powłoki nie są uwalniane do atmosfery żadne szkodliwe cząsteczki. Co więcej, naczynia z powłoką nieprzywierającą są idealnym zdrowym wyborem, dla tych, którzy dbają o zdrowie, ponieważ jedzenie na nich gotowane jest delikatne i zachowuje witaminy bez potrzeby używania dużej ilości tłuszczu.

Mit: „Patelnie z powłoką nieprzywierającą nie są w stanie wytrzymać wysokich temperatur”.

Fakt: Naczynia z powłoką nieprzywierającą mogą sprostać temperaturom do 250°C (482°F). Jest to temperatura znacznie wyższa niż ta wymagana do odgrzewania, smażenia, duszenia lub gotowania w piekarniku. Jednakże nie zaleca się przegrzewania naczyń z powłoką nieprzywierającą, gdy są puste, ponieważ może to spowodować uszkodzenie powierzchni i skrócić żywotność naczynia. Patelnia z powłoką nieprzywierającą jest idealna do powolnego gotowania delikatnych produktów. Do smażenia, przyrumieniania lub grillowania należy wybrać patelnię stalową.

Mit: „Powłoki nieprzywierające zużywają się bardzo szybko”.

Fakt: Powłoka nieprzywierająca dla naszej serii CHOC jest najbardziej odporna na zarysowania, najbardziej długowieczna i najbardziej skuteczna na rynku. Naniesiona powłoka jest bardzo gruba i wzmocniona. Nie można dać dożywotniej gwarancji na powłokę nieprzywierającą, ale jej żywotność w dużej mierze uzależniona jest od jakości powłoki oraz sposobu użytkowania i pielęgnacji naczyń. Stosując się do naszych zaleceń, patelnia de Buyer będzie służyć przez bardzo długi czas.

Mit: „Powłoki ceramiczne i „zielone” patelnie są bezpieczniejsze i bardziej skuteczne niż powłoki nieprzywierające.

Fakt: Powłoki ceramiczne nie są długotrwałe: są kruche, pękają, a jedzenie może szybko przywierać do ich powierzchni. Oznacza to, że muszą być częściej wymieniane, co powoduje, że kupujemy więcej i bardziej zanieczyszczamy środowisko. Co więcej, powłoki ceramiczne nie mają tych samych zalet, jeśli chodzi o gotowanie: na patelniach ceramicznych trudno jest przyrządzać delikatne produkty, a do procesu gotowania potrzeba więcej tłuszczu.

Mit: „Istnieją patelnie z powłoką nieprzywierającą wykonane z kamienia naturalnego, które są przyjazne dla środowiska”.

Fakt: Żadna patelnia na świecie nie jest wykonana z kamienia lub granitu; są to patelnie nieprzywierające z powłoką PTFE z „efektem kamienia”. Ni mniej, ni więcej.

Mit: „Nieprzywierające naczynia kuchenne nie są dla profesjonalistów”.

Fakt: Patelnie z powłoką nieprzywierającą CHOC firmy de Buyer są niezbędne dla profesjonalistów z branży gastronomicznej i nadają się do intensywnego użytkowania na wszystkich płytach kuchennych.

SKUTECZNA POWŁOKA stworzona po to, by trwać

Powłoka nieprzywierająca w naczyniach de Buyer to najwyższa jakość, jednak nie może być objęta dożywotnią gwarancją.

Oto kilka zasad, które sprawią, że powłoka Twojej patelni pozostanie funkcjonalna i skuteczna na długo:

  1. Przed pierwszym użyciem należy umyć naczynie. Za pomocą ręcznika papierowego należy nanieść cienką warstwę oleju na wewnętrzną stronę patelni i podgrzewać na średnim ogniu przez dwie lub trzy minuty. Po ostygnięciu, umyć patelnię w gorącej wodzie łagodnym detergentem i przetrzeć miękką gąbką, dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha. Teraz patelnia jest gotowa do doskonałego gotowania
  2. Należy używać patelni na małym lub średnim ogniu, aby chronić powłokę nonstick. Podczas gotowania w piekarniku nie używać grilla i nigdy nie przekraczać temperatury 250° C (482°F).
  3. Nie przegrzewać pustych patelni.
  4. Nie używać metalowych lub ostro zakończonych przyborów kuchennych.
  5. Unikać szoku termicznego: pozwól patelni ostygnąć przed umyciem wodą.
  6. Myć patelnię ręcznie przy użyciu łagodnego detergentu i miękkiej gąbki.
  7. Aby zapewnić optymalną wydajność podczas gotowania indukcyjnego: dostosuj wielkość strefy indukcji do średnicy patelni, zwiększać temperaturę stopniowo i unikać używania boosteru.

Zobacz nasze powiązane produkty: patelnie do naleśników, patelnie miedziane, woki, garnki, garnki na indukcję.