Opublikowany: 30.11.2022

Z czym Wam się kojarzą święta? Obok czasu spędzonego z najbliższymi, to przede wszystkim kuchenne szaleństwo. Zastanawiacie się czym w tym roku zaskoczyć swoich gości?

Zebraliśmy dla Was trzy przepisy – coś na słodko, coś na słono i coś iście rozgrzewającego – które fantastycznie wpiszą się w świąteczne klimaty.

 

Świąteczny, wytrawny sernik z wędzonym łososiem i porem

składniki

SPÓD SERNIKA

  • 200 g krakersów (np. z solą morską)
  • 40 g tartego twardego sera np. parmezan, grana padano
  • 70 ml stopionego masła

MASA SEROWA

  • 500 g sera mielonego (np. z wiaderka)
  • 150 g gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 250 wędzonego łososia (filet lub tatar) + 50 g do podania
  • 350 g pora (waga po obraniu)
  • 150 g cebuli
  • 60 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

DO PODANIA

  • cząstki limonki i cytryny
  • posiekany koperek, natka pietruszki
  • kawałki wędzonego łososia
  • świeżo mielony pieprz

SPÓD SERNIKA

Zmiksować lub rozgnieść krakersy na drobne okruchy, dodać starty parmezan, stopione masło i wymieszać. Wyłożyć spód formy papierem do pieczenia (lub posmarować dno masłem), wsypać krakersy, równomiernie rozłożyć i porządnie docisnąć, aby powstał równy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.

MASA SEROWA

Pory i cebulę drobno posiekać, smażyć na rozgrzanym oleju, aż zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

W kielichu blendera umieścić ser i jogurt. Dodać przestudzone pory (nie muszą być zimne) i zmiksować na gładko. Masę przełożyć do misy. Dodać jajka, mąkę, otartą skórkę z cytryny i krótko wymieszać. Następnie włożyć pokrojonego w drobne paseczki łososia (lub tatar z łososia) i posiekaną dymkę. Wymieszać i zależnie od tego, jak słony był łosoś – doprawić do smaku.

Gotową masę wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

PODANIE: ceramika APPOLIA / marka Peugeot (forma 28 cm)

 

Czekoladowe trufle z chili

składniki

  • 400 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
  • 300 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka zapachu rumowego

przyprawy

  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, goździków, imbiru,
    gałki muszkatołowej i ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki mielonego chili lub pieprzu cayenne
    (***lub 2 łyżki gotowej przyprawy do piernika)

do ozdobienia (dowolnie)

  • kolorowy lukier
  • kakao (do obtoczenia)

Czekolady połamać lub zetrzeć na tarce i roztopić w kąpieli wodnej*. Kiedy się rozpuszczą, dodać przyprawy, olejek zapachowy i wymieszać. Dodać serek mascarpone (czekolada nie może być bardzo gorąca) i porządnie rozmieszać (lub zmiksować).

Masę nakryć folią i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Kiedy zgęstnieje nabierać porcje łyżeczką i formować małe kulki. Jeśli masa będzie zbyt lepka posmarować dłonie wodą albo bezwonnym olejem. Jeśli za bardzo stężeje w lodówce – ogrzać w temperaturze pokojowej do pożądanej konsystencji.

Gotowe trufle obtoczyć w kakao, ozdobić lukrem lub posypać drobnymi bakaliami. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

* – Połamaną czekoladę umieścić w garnuszku lub szklanej misce i ustawić nad mniejszym garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy zacznie się rozpuszczać – mieszać.

PODANIE: porcelana FIRE / marka Verlo

 

Likier czekoladowo–korzenny

składniki

  • 200 ml wódki 38%
  • 100 g gorzkiej czekolady 60%
  • 50 g cukru pudru
  • 400 g mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

przygotowanie

Czekoladę połamać lub zetrzeć na tarce i roztopić w kąpieli wodnej*. Lekko przestudzić. Wlać mleko skondensowane, wsypać cukier puder wymieszany z przyprawą do piernika i dokładnie wymieszać. Dodać wódkę i całość raz jeszcze dokładnie rozmieszać. Wlać do butelki.

Likier można pić bezpośrednio po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce do 6 miesięcy.

* – Połamaną czekoladę umieścić w garnuszku lub szklanej misce i ustawić nad mniejszym garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy zacznie się rozpuszczać – mieszać.