Świąteczne przepisy
Świąteczne przepisy

Z czym Wam się kojarzą święta? Obok czasu spędzonego z najbliższymi, to przede wszystkim kuchenne szaleństwo. Zastanawiacie się czym w tym roku zaskoczyć swoich gości?
Zebraliśmy dla Was trzy przepisy – coś na słodko, coś na słono i coś iście rozgrzewającego – które fantastycznie wpiszą się w świąteczne klimaty.
Świąteczny wytrawny sernik z wędzonym łososiem i porem

składniki
SPÓD SERNIKA
- 200 g krakersów (np. z solą morską)
- 40 g tartego twardego sera np. parmezan, grana padano
- 70 ml stopionego masła
MASA SEROWA
- 500 g sera mielonego (np. z wiaderka)
- 150 g gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- 250 wędzonego łososia (filet lub tatar) + 50 g do podania
- 350 g pora (waga po obraniu)
- 150 g cebuli
- 60 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
DO PODANIA
- cząstki limonki i cytryny
- posiekany koperek, natka pietruszki
- kawałki wędzonego łososia
- świeżo mielony pieprz
SPÓD SERNIKA
Zmiksować lub rozgnieść krakersy na drobne okruchy, dodać starty parmezan, stopione masło i wymieszać. Wyłożyć spód formy papierem do pieczenia (lub posmarować dno masłem), wsypać krakersy, równomiernie rozłożyć i porządnie docisnąć, aby powstał równy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
MASA SEROWA
Pory i cebulę drobno posiekać, smażyć na rozgrzanym oleju, aż zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
W kielichu blendera umieścić ser i jogurt. Dodać przestudzone pory (nie muszą być zimne) i zmiksować na gładko. Masę przełożyć do misy. Dodać jajka, mąkę, otartą skórkę z cytryny i krótko wymieszać. Następnie włożyć pokrojonego w drobne paseczki łososia (lub tatar z łososia) i posiekaną dymkę. Wymieszać i zależnie od tego, jak słony był łosoś – doprawić do smaku.
Gotową masę wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
PODANIE: ceramika APPOLIA / marka Peugeot (forma 28cm)
Czekoladowe trufle z chili
składniki
- 400 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
- 300 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka zapachu rumowego
przyprawy
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, goździków, imbiru,
gałki muszkatołowej i ziela angielskiego - ½ łyżeczki mielonego chili lub pieprzu cayenne
(***lub 2 łyżki gotowej przyprawy do piernika)
do ozdobienia (dowolnie)
- kolorowy lukier
- kakao (do obtoczenia)

Czekolady połamać lub zetrzeć na tarce i roztopić w kąpieli wodnej*. Kiedy się rozpuszczą, dodać przyprawy, olejek zapachowy i wymieszać. Dodać serek mascarpone (czekolada nie może być bardzo gorąca) i porządnie rozmieszać (lub zmiksować).
Masę nakryć folią i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Kiedy zgęstnieje nabierać porcje łyżeczką i formować małe kulki. Jeśli masa będzie zbyt lepka posmarować dłonie wodą albo bezwonnym olejem. Jeśli za bardzo stężeje w lodówce – ogrzać w temperaturze pokojowej do pożądanej konsystencji.
Gotowe trufle obtoczyć w kakao, ozdobić lukrem lub posypać drobnymi bakaliami. Przechowywać w lodówce do 3 dni.
* – Połamaną czekoladę umieścić w garnuszku lub szklanej misce i ustawić nad mniejszym garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy zacznie się rozpuszczać – mieszać.
PODANIE: porcelana FIRE / marka Verlo
Likier czekoladowo–korzenny

składniki
- 200 ml wódki 38%
- 100 g gorzkiej czekolady 60%
- 50 g cukru pudru
- 400 g mleka skondensowanego (słodzonego)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
przygotowanie
Czekoladę połamać lub zetrzeć na tarce i roztopić w kąpieli wodnej*. Lekko przestudzić. Wlać mleko skondensowane, wsypać cukier puder wymieszany z przyprawą do piernika i dokładnie wymieszać. Dodać wódkę i całość raz jeszcze dokładnie rozmieszać. Wlać do butelki.
Likier można pić bezpośrednio po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce do 6 miesięcy.
* – Połamaną czekoladę umieścić w garnuszku lub szklanej misce i ustawić nad mniejszym garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy zacznie się rozpuszczać – mieszać.
PODANIE: szklana butelka / marka Weck