Ostatnie danie wieczoru - deser
Ostatnie danie wieczoru - deser

Nawet najsmaczniejsze desery, podawane w klasycznej formie kiedyś się znudzą, a wiedzą o tym najlepiej restauratorzy i właściciele kawiarni, którzy szukają nowych sposobów na serwowanie bestsellerowych słodkości.
Ty również możesz zaskoczyć swoich gości i zabłysnąć przy stole podając swoje popisowe desery w nieoczywisty sposób – w kieliszku czy w efektownej szklance. Albo po prostu przygotować słodką przekąskę, po którą najczęściej sięgamy w kawiarniach – trufle lub makaroniki. Do dzieła! Przygotowaliśmy dla Was kilka deserów, które są ultra proste w wykonaniu, a zachwycą podniebienia nawet największych fanów słodkości.
Czekoladowe trufle z czerwonego wina

składniki
- 150 g suszonych daktyli
- 60 g masła orzechowego
- 60 g mielonych migdałów
- 30 g kakao
- 40 ml czerwonego wina
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka syropu klonowego
przygotowanie
Włóż daktyle do miski i zalej letnią wodą. Pozostaw do namoczenia na 10 minut, a następnie odsącz. Umieść wszystkie składniki w mikserze i zmiksuj na gładką masę. Uformuj około 15 kulek trufli i wstaw do lodówki do schłodzenia. Na koniec udekoruj! Polecamy obtoczyć w kakao lub zanurzyć na moment w czerwonym winie i obtoczyć w cukrze pudrze.
PODANIE: Kieliszki Vivid Senses / Zwiesel Glas
Kremowy deser z mascarpone
składniki
- 400 g jogurtu naturalnego
- 100 g mascarpone
- 4 łyżki miodu
- 2 limonki
- 100 g biszkoptów Amarettini
- werbena cytrynowa (do dekoracji)
przygotowanie
Umyj limonki, wyciśnij sok z jednej i wymieszaj z jogurtem, mascarpone i miodem (za pomocą miksera). Pokrusz biszkopty i rozłóż do 4 szklanek. Następnie polej biszkopty kremem i wstaw do lodówki na godzinę. Drugą limonkę pokrój w cienki plasterki i użyj do dekoracji deseru. Możesz również dodać na wierzch werbenę cytrynową.

PODANIE: Szklanki Prizma / Zwiesel Glas
Duet z kremem czekoladowym

składniki
- 50 g biszkoptów Amarettini
ciemny krem
- 150 g śmietanki 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
jasny krem
- 150 g śmietanki 36%
- 100 g białej czekolady
przygotowanie
Przygotuj oba kremy oddzielnie. Do rondelka wlej śmietankę i rozpuść z niej czekoladę. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie ubij krem (osobno ciemny i jasny), a następnie rozłóż równomiernie do 4 szklanek. Udekoruj kawałkami biszkoptów.
PODANIE: Szklanka Fortune / Zwiesel Glas