Opublikowany: 29.11.2022

Nawet najsmaczniejsze desery, podawane w klasycznej formie kiedyś się znudzą, a wiedzą o tym najlepiej restauratorzy i właściciele kawiarni, którzy szukają nowych sposobów na serwowanie bestsellerowych słodkości.

Ty również możesz zaskoczyć swoich gości i zabłysnąć przy stole podając swoje popisowe desery w nieoczywisty sposób – w kieliszku czy w efektownej szklance. Albo po prostu przygotować słodką przekąskę, po którą najczęściej sięgamy w kawiarniach – trufle lub makaroniki. Do dzieła! Przygotowaliśmy dla Was kilka deserów, które są ultra proste w wykonaniu, a zachwycą podniebienia nawet największych fanów słodkości.

 

Czekoladowe trufle z czerwonego wina

składniki

  • 150 g suszonych daktyli
  • 60 g masła orzechowego
  • 60 g mielonych migdałów
  • 30 g kakao
  • 40 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka syropu klonowego

przygotowanie

Włóż daktyle do miski i zalej letnią wodą. Pozostaw do namoczenia na 10 minut, a następnie odsącz. Umieść wszystkie składniki w mikserze i zmiksuj na gładką masę. Uformuj około 15 kulek trufli i wstaw do lodówki do schłodzenia. Na koniec udekoruj! Polecamy obtoczyć w kakao lub zanurzyć na moment w czerwonym winie i obtoczyć w cukrze pudrze.

 

Kremowy deser z mascarpone

składniki

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mascarpone
  • 4 łyżki miodu
  • 2 limonki
  • 100 g biszkoptów Amarettini
  • werbena cytrynowa (do dekoracji)

przygotowanie

Umyj limonki, wyciśnij sok z jednej i wymieszaj z jogurtem, mascarpone i miodem (za pomocą miksera). Pokrusz biszkopty i rozłóż do 4 szklanek. Następnie polej biszkopty kremem i wstaw do lodówki na godzinę. Drugą limonkę pokrój w cienki plasterki i użyj do dekoracji deseru. Możesz również dodać na wierzch werbenę cytrynową.

 

Duet z kremem czekoladowym

składniki

  • 50 g biszkoptów Amarettini

ciemny krem

  • 150 g śmietanki 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady

jasny krem

  • 150 g śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady

przygotowanie

Przygotuj oba kremy oddzielnie. Do rondelka wlej śmietankę i rozpuść z niej czekoladę. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie ubij krem (osobno ciemny i jasny), a następnie rozłóż równomiernie do 4 szklanek. Udekoruj kawałkami biszkoptów.