Opublikowany: 21.11.2022

Szkło kryształowe charakteryzuje się wyjątkowym blaskiem, który cudownie podkreśla kolor serwowanego wina. Podpowiemy Ci, co robić, a czego nie robić, aby Twoje kieliszki jak najdłużej cieszyły oko perfekcyjnym wyglądem.

Na początek fundamentalne pytanie. Czy kryształy można myć w zmywarce? Dzięki odporności na zarysowania i zmatowienie kryształowe naczynia Zwiesel Glas można myć w zmywarce, bez obawy o zmatowienie kryształu, jakie miało miejsce w naczyniach wykonanych ze szkła kryształowego z dodatkiem ołowiu.

Dodatkowo kieliszki wykonane są w technologii TRITAN PROTECT, dzięki czemu brzeg kieliszka, łączenie nóżki z czaszą i łączenie nóżki ze stopką są wyjątkowo odporne na wyszczerbienia i stłuczenia.

Oto kilka przydatnych rad, dzięki którym Twoje kieliszki zachowają swój blask na długo.

MYCIE W ZMYWARCE

  1. Sprawdź czystość filtrów, dysz i ramion spryskujących.
  2. Usuń wszelkie resztki jedzenia ze zmywarki.
  3. Po zakończonym cyklu mycia niezwłocznie otwórz zmywarkę i najlepiej od razu wyjmij kieliszki, żeby szkło nie straciło blasku i nie zaparowało.
  4. Sprawdź, czy używany detergent nie ma zbyt dużego poziomu substancji wybielającej oraz środków czyszczących, tzw. odwapniających.

OSUSZANIE

  1. Używaj ręczników do naczyń wykonanych z niestrzępiącego się materiału
- czysty len lub mikrofibra.
  2. Nigdy nie używaj ściereczki do wycierania kieliszków do innych celów, 
aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu i pozostałości tłuszczu. Nawet najdrobniejsze zabrudzenie spowoduje powstanie smug.
  3. Pierz ściereczki najlepiej bez dodawania krochmalu i zmiękczacza do tkanin.

POLEROWANIE

  1. Zawsze wyjmuj kieliszek, chwytając za nóżkę lub stópkę.
  2. Postaraj się nie zostawić odcisków palców podczas wyjmowania kieliszków ze zmywarki. Najlepiej użyj do tej czynności rękawiczek, bądź ściereczki lub dokładnie umyj ręce. Pierz ściereczki najlepiej bez dodawania krochmalu i zmiękczacza do tkanin.
  3. Zawsze poleruj najpierw czaszę (zaczynając od środka i zwracając szczególną uwagę na dno), później stópkę,
a na końcu nóżkę kieliszka. Podczas polerowania czaszy trzymaj kieliszek za stópkę, aby uniknąć pęknięcia.
  4. Możesz użyć gorącej pary wodnej, która ułatwia polerowanie.

SPRAWDZENIE

  1. Wizualnie oceń czy kieliszek jest odpowiednio umyty i osuszony patrząc na niego pod światło.
  2. Pamiętaj, aby przed samym podaniem kieliszków na stół sprawdzić ich stan i ewentualnie przetrzeć ze zgromadzonego kurzu.