Opublikowany: 11.07.2020

Jakościowe gotowanie to zawsze dania z produktów sezonowych i regionalnych. Wspaniałym sposobem na „przechowanie” wartości, smaków i witamin jest wekowanie owoców, warzyw, pełnowartościowych dań na zimę lub po prostu „na później”.

W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o marce Weck, produkującej prawdopodobnie najlepsze na świecie naczynia do wekowania, ale także do serwowania w nich prosto na stół deserów, past, sals i innych sezonowych pyszności, które można przechować w słoiku.

W tym sezonie #wekujemy razem i przedstawiamy dania do wekowania - przepisy najlepsze od nas dla Was!

Ogórki kiszone na ostro

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 4 papryczki chili
  • główka czosnku
  • pęczek kopru
  • korzeń chrzanu
  • 1,5 l wody
  • 1,5 łyżki soli morskiej gruboziarnistej

Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez noc, kolejnego dnia osuszyć je i ułożyć ściśle w słojach, przekładając pozostałymi składnikami. Zalać solanką tak, by pokryła wszystkie ogórki. Zostawiamy ogórki na 24 h, następnie zamykamy dwoma lub trzema spinkami WECK i odstawiamy do spiżarni.

Pasta słonecznikowa z pomidorami

Składniki:

  • 300 g suszonych pomidorów
  • 50 g ziarna słonecznika wcześniej namoczonego
  • garść zielonych oliwek
  • łyżeczka kaparów
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • olej rzepakowy

Do kielicha blendera wyciśnij sok z cytryny, przełóż całą zawartość słoika z suszonymi pomidorami wraz z oliwą oraz dodaj pozostałe składniki, zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt zwarta, dodaj oleju rzepakowego i ponownie zmiksuj. Powinna wyjść dość gładka masa, jednak ze względu na ziarno słonecznika będzie ona podczas jedzenia lekko "chrupiąca".

Dopraw pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach niepotrzebna jest już ani sól, ani też ostrość - daje ją przede wszystkim pieprz i kapary. Pastę przechowuj w lodówce do 2-3 dni. Wytrącający się olej jest naturalnym zjawiskiem ze względu na pestki słonecznika.

Konfitura ze śliwek z białym pieprzem

Składniki:

  • 4 kg śliwek
  • 400g cukru trzcinowego
  • płaska łyżeczka białego, drobno zmielonego pieprzu
  • 10-12 goździków

Wywar z goździków: goździki wrzuć do 0,25 l wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu. Odcedź.

Śliwki opłucz i przekrój na pół, wyjmij pestki, włóż do rondla i dosyp cukier. Gotuj przez 1,5 - 2 godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na 10 minut przed końcem gotowania dolej wywar z goździków. Zblenduj śliwki na gładko. Dodaj pieprz i dokładnie wymieszaj.

Przełóż konfiturę do słoików WECK. Jak wekować? Należy zachować 1 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika. Należy dokładnie nałożyć uszczelkę na wieczko słoika, a następnie docisnąć wieczko do korpusu słoika, używając do tego stalowych, nierdzewnych spinek WECK.

Wekowanie słoików kończymy procesem pasteryzacji. Należy je pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Słoiki do wekowania firmy WECK po pasteryzacji szczelnie i silnie łączą wieczko i korpus słoika. Nie należy więc odwracać słoików WECK do góry dnem!

Jeśli Twoje kubki smakowe nie poczują pieprzu lub odwrotnie - konfitura będzie zbyt paląca - kolejnym razem możesz zmodyfikować ilość dodawanej przyprawy. Pamiętaj, że goździki mają właściwości odkażające.

Polecamy użyć konfitury ze śliwek na żytnim chlebie do porannej caffe latte. Smacznego!

Zobacz nasze powiązane produkty: butelki Weck, akcesoria Weck.