Opublikowany: 05.12.2022

Poza doskonałym jedzeniem podczas spotkania z przyjaciółmi czy rodziną równie istotne są dobrze dobrane napoje. Coraz częściej zastępujemy napoje z procentami na rzecz tych bezalkoholowych.

Na domowych przyjęciach, jak i w restauracjach królują fantastycznie skomponowane lemoniady czy mocktaile – czyli koktajle bezalkoholowe inspirowane znanymi i sprawdzonymi klasykami. Przygotowaliśmy dla Was kilka efektownych inspiracji. Zaskoczcie swoich gości przy najbliższej okazji.

 

Lemoniada z czarnego bzu

składniki

  • 2 ekologiczne cytryny
  • 60 ml syropu z czarnego bzu
  • 750 ml wody
  • świeże kwiaty bzu czarnego do dekoracji
  • kostki lodu

przygotowanie

Umyj cytryny. Wyciśnij sok z jednej cytryny, a drugą pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj sok z cytryny z syropem z czarnego bzu oraz dodaj wodę. Dodaj lód i udekoruj kwiatami bzu.

PODANIE: Szklanki Vina / Zwiesel Glas

 

Dekoracyjne kostki lodu

składniki

Jadalne kwiaty
(szałwia, chaber, nagietek, kwiat jabłoni, mniszek lekarski)

przygotowanie

Płatki kwiatów włożyć do formy na lód. Uzupełnij wodą i wstaw do zamrażarki.

PODANIE: Kieliszki Vivid Senses / Zwiesel Glas

 

Lemoniada gruszkowa

składniki

  • 1 gruszka
  • 200 ml soku gruszkowego
  • 500 ml wody gazowanej
  • sok z 2 cytryn
  • 2 gałązki melisy
  • kostki lodu

przygotowanie

Sok gruszkowy i sok z cytryn wymieszaj w karafce. Dodaj gruszkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz melisę. Uzupełnij wodą gazowaną.

PODANIE: Kieliszki Vivid Senses / Zwiesel Glas

 

Long Island w wersji alco free

składniki

  • 100 ml mrożonej herbaty brzoskwiniowej
  • 50 ml coli
  • 20 ml soku z limonki
  • skórka z limonki
  • świeży tymianek
  • kostki lodu

przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać, przelać do szklanki, dodać kostki lodu. Serwować z plasterkiem limonki.

PODANIE: Szklanka Hommage Carat / Zwiesel Glas

 

Daglona coffee - kawa po koreańsku z lodami waniliowymi

składniki

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • kawałki bezy (do dekoracji)

przygotowanie

Do miski wsyp kawę i dodaj wrzącą wodę. Ubijaj trzepaczką przez około 4 minuty, aż uzyskasz pianę. Rozdziel ją do 4 kieliszków i połóż na wierzch lody waniliowe. Udekoruj kawałkami bezy z plasterkiem limonki.

PODANIE: Kieliszki Vervino / Zwiesel Glas