Opublikowany: 25.10.2022

Końcówka października to czas, kiedy duchy, wampiry i czarownice opanowują nie tylko wystrój domów i ulic na całym świecie, wykrzykując „cukierek, albo psikus”. Halloweenowe motywy i dekoracje wkradają się również do naszych kuchni.

Z czym się kojarzy halloweenowa kuchnia? Oczywiście z dynią i tak, też większość potraw przygotowywanych na święto strachów bazuje na tym pomarańczowym warzywie.

W tym artykule znajdziesz kilka ciekawych propozycji, jak kulinarnie urozmaicić ten październikowy czas. Nie zapomnieliśmy również o deserze, którym zachwycą się nie tylko najmłodsi smakosze. Nawet jeśli nie obchodzisz tego święta – warto wypróbować te przepisy i potraktować je jako jesienne, kulinarne inspiracje.

 

Wiedźmy lubią to:
mocno pomarańczowe serniczki na zimno

składniki na 3 słoiki WECK, model Tulip (370 ml)

sernik

  • 400 g sera białego mielonego
  • 350 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy + 7 łyżek soku
  • 16 g żelatyny
  • 40 ml wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny)
  • barwnik spożywczy w żelu (pomarańczowy)

krem

  • 200 g serka mascarpone (z lodówki)
  • 150 ml śmietanka kremowa 36% (z lodówki)
  • 50 g cukru pudru
  • *1 opakowanie (9 g) fixu do śmietany 9 g (można pominąć, krem będzie rzadszy)
  • barwnik spożywczy w żelu (fioletowy)

dodatki

  • kolorowa cukrowa posypka

SERNIK

Mieszamy biały ser z mascarpone i cukrem. Przekładamy masę do garnka i lekko podgrzewamy. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy rozmieszaną we wrzątku żelatynę, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepły ser (będzie rzadki), przelewamy do słoiczków i chowamy na kilka godzin do lodówki.

KREM

Do misy wkładamy serek mascarpone, śmietankę i wymieszany z cukrem „śmietanex”. Dodajemy kilka kropli barwnika i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy krem na każdy serniczek. Ozdabiamy kolorową cukrową posypką.

 

Pumpkin Gimlet

składniki

  • 2 łyżeczki zacieru dyniowego
  • 60 ml gin'u
  • 80 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 20 ml kordiału limonkowego

Włóż wszystkie składniki razem z dużą ilością lodu do shakera i mocno potrząsaj przez 30 - 60 sekund. Następnie wrzuć kostki lodu do kryształowego kieliszka Zwiesel Glas linii Sense i przecedź do niego napój, udekoruj suszonym plasterkiem jabłka.

 

Dynie nadziewane kaszą bulgur i pieczarkami

składniki

  • 5 dyń „Jack Be Little”
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 40 g margaryny (lub masła)
  • 40 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

Gotuj dynie we wrzącej, osolonej wodzie przez około 15 minut. Powinny być lekko miękkie, ale nie mogą się rozpadać. W międzyczasie ugotuj kaszę bulgur w dwukrotnej objętości wody, a następnie pozostaw na 7-8 minut bez ognia, aby wchłonęła resztę wody.

Przekrój dynie i usuń miąższ za pomocą łyżki. Pokrój pieczarki i podsmaż je na maśle. Po około 5 minutach dodaj czosnek, sól i pieprz. W rondelku rozpuść margarynę, a na wierzch dodaj mąkę. Stopniowo dodawaj mleko, mieszając trzepaczką na średnim ogniu.

Sos Beszamel jest gotowy, gdy trzepaczka pozostawia ślady, ale musi pozostać płynny. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową za pomocą młynka Peugeot do gałki muszkatołowej Tidore.

Wymieszaj kaszę bulgur z pieczarkami i napełnij dynie tą mieszanką. Dodaj sos beszamel na wierzch i dopraw ostatni raz młynkiem do gałki muszkatołowej, a następnie załóż z powrotem „kapelusze” dyń. Podawaj z resztą farszu i sosem beszamelowym.

 

Kocioł czarownicy, czyli zapiekanka z dynią i kiełbasą

składniki na kwadratową formę 28 cm
(Peugeot, model Appolia)

  • 300 g (suchego) makaronu
  • 600 g dyni (waga po obraniu)
  • 200 g kiełbasy (śląska, itp.)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor (ok. 160 g)
  • olej do smażenia

zalewa do zapiekanki

  • 3 (duże) jajka
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml mleka
  • 40 g mąki

dodatkowo

  • ser mozzarella (kulka 125 g) lub starty cheddar

przyprawy

  • sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • po ½ łyżeczki ostrej papryki i mielonej gałki muszkatołowej

Makaron ugotować al dente (lekko twardy) w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojoną w pół talarki kiełbasę, chwilę smażyć i dołożyć pokrojoną w grubą kostkę dynię oraz posiekanego i obranego ze skórki pomidora. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Dusić (często mieszając), aż dynia (prawie) zmięknie (nie może się rozpadać). Zajmie to ok. 12-15 minut.

W misce roztrzepać jajka i dobrze wymieszać z mlekiem, śmietanką i mąką. Dodać sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej.

Podsmażone warzywa wymieszać makaronem i przełożyć do formy Peugeot Appolia wysmarowanej grubo masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Masę zalać jajkami (lekko przemieszać widelcem), wyrównać wierzch i ułożyć pokrojoną w kostkę mozzarellę (lub starty ser).

Wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut i dopiero kroić.

Dobrze smakuje z sosem pomidorowym lub keczupem.

 

Halloween po amerykańsku, czyli caramel apples (jabłka w karmelu)

składniki

  • 8 zimnych jabłek
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 1 szklanka jasnego syropu kukurydzianego
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 5 łyżek masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych

Umyj jabłka gorącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym oraz włóż w nie patyczki.

W misce wymieszaj śmietanę, syrop kukurydziany, cukier, masło i sól, a następnie wylej masę na głęboką patelnię de-Buyer linii Affinity i podgrzewaj na średnim ogniu. Warto przymocować z boku patelni termometr cukierniczy lub użyć szpatuły ze wbudowanym termometrem.

Masę należy mieszać bez przerwy, aż masło się rozpuści. Następnie zagotować karmel do temperatury około 112-120°C.

Następnie zdjąć patelnię ze źródła ciepła, dodać ekstraktu waniliowego, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia na kilka minut.

Zanurz jabłka w karmelu i pokryj ich spód posiekanymi orzeszkami. Jabłka pokryte karmelem ułóż na lekko natłuszczonym arkuszu pergaminu i pozostaw do ostygnięcia.