4 zdrowe przepisy na lunchbox do pracy
4 zdrowe przepisy na lunchbox do pracy

Jeżeli brakuje Ci pomysłu na zdrowy i smaczny posiłek do pracy lub drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka,
wraz z Malwiną z bloga Make Bento Not War przygotowaliśmy dla Was aż 4 różne propozycje zarówno do lunchboxa BAULETTO marki Blim+, jak i do słoiczków WECK.
Zacznij od pysznej pieczonej owsianki z owocami lub humusu z buraka, a potem wybierz jedną z dwóch rewelacyjnych, lekkich sałatek.
Życzymy smacznego!
Sałatka z kuskusu perłowego i szparagów
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g kuskusu perłowego lub drobnego makaronu
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek gruntowy
- 150 g zielonych szparagów
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebulki
- 3 łyżki pestek granatu
- 40 g ulubionych oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 50 g pokruszonego sera feta
- 2 łyżki posiekanych pistacji
Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kuskus gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy. Pomidory i ogórki kroimy w kawałki.
- Odcinamy zdrewniałe końce od szparagów (można je zachować na wywar zero waste). Warzywo gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą, kroimy.
- Wszystkie składniki łączymy w misce.
Hummus z burakiem
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy (waga po odcieku)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty tahini
- 100 g pieczonych lub ugotowanych buraków
- Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- Sok z połowy cytryny
- Sól do smaku
- Oliwa do skropienia
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę blendujemy przez kilka minut z czosnkiem, pastą tahini i burakami do uzyskania kremowej i puszystej masy. Dodajemy kmin, sok z cytryny, sól do smaku. Ponownie blendujemy.
- Gotowy hummus polewamy oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. słupkami warzyw.
Pieczona owsianka z owocami
Składniki (na 2 porcje):
- ¾ szklanki jogurtu greckiego
- Pół szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- Pół szklanki ulubionych owoców
- 10 g orzechów
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (grzałka góra–dół).
- W misce łączymy jogurt, mleko, miód, jajka, płatki. Dodajemy owoce, mieszamy. Masę przelewamy do 2 słoików Weck Bakery o pojemności 450 ml, na wierzchu układamy owoce. Pieczemy 40 minut lub dłużej, aż ciasto zetnie się i ładnie zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Lekka sałatka w słoiku z makaronem orzo
Składniki (na 2 porcje):
- Dressing musztardowy: 2 łyżki oliwy, łyżka octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, sól i pieprz do smaku
- 120 g pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki gruntowe
- 60 g ulubionej fasoli
- 30 g oliwek
- 125 g ugotowanych szparagów
- 60 g ugotowanego drobnego makaronu
- Świeża bazylia
- 50 g sera
Sposób przygotowania:
- Składniki dressingu mieszamy, przelewamy na dno 2 słoików Weck o pojemności 580 ml.
- Pomidorki kroimy na pół, ogórki w plastry, przekładamy do słoików. Kolejno układamy warstwę fasoli, oliwek.
- Szparagi kroimy w kawałki, wrzucamy do słoików. Dokładamy makaron, bazylię i ser feta.
Artykuł powstał przy współpracy z blogiem Make Bento Not War. Zdjęcia i przepisy są autorstwa Malwiny Bereły.
Produkty powiązane
- Wysyłka 24h
- NEW
- Wysyłka 24h NEW
- Wysyłka 24h NEW
- Wysyłka 24h NEW
- Wysyłka 24h NEW