Opublikowany: 01.06.2023

Jeżeli brakuje Ci pomysłu na zdrowy i smaczny posiłek do pracy lub drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka,
wraz z Malwiną z bloga Make Bento Not War przygotowaliśmy dla Was aż 4 różne propozycje zarówno do lunchboxa BAULETTO marki Blim+, jak i do słoiczków WECK.

Zacznij od pysznej pieczonej owsianki z owocami lub humusu z buraka, a potem wybierz jedną z dwóch rewelacyjnych, lekkich sałatek.

Życzymy smacznego!

Sałatka z kuskusu perłowego i szparagów

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g kuskusu perłowego lub drobnego makaronu
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek gruntowy
  • 150 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebulki
  • 3 łyżki pestek granatu
  • 40 g ulubionych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50 g pokruszonego sera feta
  • 2 łyżki posiekanych pistacji

Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kuskus gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy. Pomidory i ogórki kroimy w kawałki.
  2. Odcinamy zdrewniałe końce od szparagów (można je zachować na wywar zero waste). Warzywo gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą, kroimy.
  3. Wszystkie składniki łączymy w misce.

Hummus z burakiem

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy (waga po odcieku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 100 g pieczonych lub ugotowanych buraków
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • oliwa do skropienia

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę blendujemy przez kilka minut z czosnkiem, pastą tahini i burakami do uzyskania kremowej i puszystej masy. Dodajemy kmin, sok z cytryny, sól do smaku. Ponownie blendujemy.
  2. Gotowy hummus polewamy oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. słupkami warzyw.

Pieczona owsianka z owocami

Składniki (na 2 porcje):

  • ¾ szklanki jogurtu greckiego
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • pół szklanki ulubionych owoców
  • 10 g orzechów

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (grzałka góra–dół).
  2. W misce łączymy jogurt, mleko, miód, jajka, płatki. Dodajemy owoce, mieszamy. Masę przelewamy do 2 słoików Weck Bakery o pojemności 450 ml, na wierzchu układamy owoce. Pieczemy 40 minut lub dłużej, aż ciasto zetnie się i ładnie zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Lekka sałatka w słoiku z makaronem orzo

Składniki (na 2 porcje):

  • dressing musztardowy: 2 łyżki oliwy, łyżka octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, sól i pieprz do smaku
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ogórki gruntowe
  • 60 g ulubionej fasoli
  • 30 g oliwek
  • 125 g ugotowanych szparagów
  • 60 g ugotowanego drobnego makaronu
  • świeża bazylia
  • 50 g sera

Sposób przygotowania:

  1. Składniki dressingu mieszamy, przelewamy na dno 2 słoików Weck o pojemności 580 ml.
  2. Pomidorki kroimy na pół, ogórki w plastry, przekładamy do słoików. Kolejno układamy warstwę fasoli, oliwek.
  3. Szparagi kroimy w kawałki, wrzucamy do słoików. Dokładamy makaron, bazylię i ser feta.

 

Artykuł powstał przy współpracy z blogiem Make Bento Not War. Zdjęcia i przepisy są autorstwa Malwiny Bereły.