Halloween na słodko
Halloween na słodko

Jeżeli szukasz pomysłu na halloweenowe słodkości, które idealnie wpiszą się w klimat „najstraszniejszej” nocy w roku to dobrze trafiłeś_aś. Świeżo mielony cynamon, gorzka czekolada i ciasteczka OREO – jeżeli nie boisz się tych składników to zabieramy się za wypieki.
Cynamonowa szarlotka JACK SKELLINGTON
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 225g masła
- 150g cukru pudru
- 90g posiekanych orzechów laskowych
- 2 jajka
- szczypta soli
- 375g mąki
Masa jabłkowa:
- 4 jabłka
- 60g brązowego cukru
- sok z jednej cytryny
- cynamon
- łyżeczka mieszanki czterech przypraw (gałka muszkatołowa, imbir, cynamon i goździki)
- 10g skrobi kukurydzianej
WYKONANIE
Za pomocą miksera ubij masło na gładką, kremową masę (możesz do tego użyć misy do ubijania. Dodaj cukier puder, orzechy i jajka i wymieszaj szpatułą do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj przesianą przez sito mąkę i również wymieszaj. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.
W misie wymieszaj pokrojone na kawałki jabłka z sokiem z cytryny, przyprawami, cukrem i skrobią.
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je za pomocą skrobki na dwie równe części. Pierwszą część rozwałkuj i przełóż do perforowanej formy. Wyłóż na ciasto jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkuj na okrąg nieco większy niż forma i nożem wytnij otwory przypominające oczy, nos i uśmiech. Na jabłka wyłóż przygotowane ciasto i dociśnij je palcami do krawędzi formy.
Piecz 50 min w temperaturze 165°C (termometr szpatuła znajdziesz tutaj).
Halloweenowe straszne babeczki
SKŁADNIKI
Mus czekoladowy:
- 200g mlecznej czekolady
- 6 jajek
- szczypta soki
- 40g perełek z ciemnej czekolady
Ciasteczka:
- 70g masła
- 80g mąki
- białka z 2 jajek
- 70g cukru
- szczypta soli
Wierzch babeczek:
- 12 ciastek OREO
- 30g gorzkiej czekolady
WYKONANIE
Mus czekoladowy: Oddziel białka od żółtek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (możesz użyć do tego specjalnego garnka z płaszczem wodnym). Za pomocą miksera wymieszaj żółtka z czekoladą, osobno ubij pianę z białek (można dodać szczyptę soli) i za pomocą szpatuły wymieszaj białka z czekoladową masą. Dodaj płatki / perełki czekolady i znów za pomocą szpatuły wymieszaj. Umieść mus w tubie Le Tube marki deBuyer i odłóż do lodówki na minimum 4 godziny.
Ciasteczka: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Za pomocą miksera ubij masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem, aż powstanie jednolita masa. Ubij białka i miksuj z poprzednimi składnikami. Na koniec dodawaj stopniowo mąkę (przesianą przez sito i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Przełóż ciasto do tuby Le Tube marki deBuyer i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ustaw na tubie objętość 20ml i na sylikonowej macie wyciskaj masę, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piecz je 12 minut i następnie wystudź na metalowej kratce. Misę do miksowania znajdziesz tutaj.
Wykończenie: Za pomocą roztopionej czekolady ozdób ciasteczka i pozostaw do stężenia. Tubę Le Tube ustaw na 50ml i słoiczki WECK wypełnij musem czekoladowym. Następnie wierzch posyp pokruszonymi ciasteczkami OREO i włóż „straszne” ciasteczko.
Upiorne ciasteczka cynamonowe
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 80g brązowego cukru
- 50g oleju kokosowego
- 150ml śmietany 18%
- 250g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mieszanki czterech przypraw (gałka muszkatołowa, imbir, cynamon i goździki)
WYKONANIE
Za pomocą miksera bij jajka z cukrem (możesz użyć misy do ubijania). Następnie dodaj olej oraz śmietanę i miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj resztę suchych składników, w tym przyprawy oraz świeżo mielony cynamon, który uzyskasz dzięki młynkowi do cynamonu marki Peugeot i znów miksuj do uzyskania jednolitej masy. Sylikonową matę posyp mąką i rozwałkuj ciasto (o grubości około 2mm). Rozgrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem). Wytnij ciasteczka foremką do ciasta i piecz w piekarniku przez 13 do 15 minut. Po upieczeniu, przed degustacją poczekaj, aż upiorne ciasteczka całkowicie ostygną na kratce.