Opublikowany: 17.10.2023

Jeżeli szukasz pomysłu na halloweenowe słodkości, które idealnie wpiszą się w klimat „najstraszniejszej” nocy w roku, to dobrze trafiłeś/aś. Świeżo mielony cynamon, gorzka czekolada i ciasteczka OREO – jeżeli nie boisz się tych składników, to zabieramy się za wypieki.

Cynamonowa szarlotka JACK SKELLINGTON

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 225 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 90 g posiekanych orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 37 g mąki

Masa jabłkowa:

  • 4 jabłka
  • 60 g brązowego cukru
  • sok z jednej cytryny
  • cynamon
  • łyżeczka mieszanki czterech przypraw (gałka muszkatołowa, imbir, cynamon i goździki)
  • 10 skrobi kukurydzianej

WYKONANIE

Za pomocą miksera ubij masło na gładką, kremową masę (możesz do tego użyć misy do ubijania. Dodaj cukier puder, orzechy i jajka i wymieszaj szpatułą do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj przesianą przez sito mąkę i również wymieszaj. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.

W misie wymieszaj pokrojone na kawałki jabłka z sokiem z cytryny, przyprawami, cukrem i skrobią.

Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je za pomocą skrobki na dwie równe części. Pierwszą część rozwałkuj i przełóż do perforowanej formy. Wyłóż na ciasto jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkuj na okrąg nieco większy niż forma i nożem wytnij otwory przypominające oczy, nos i uśmiech. Na jabłka wyłóż przygotowane ciasto i dociśnij je palcami do krawędzi formy.

Piecz 50 min w temperaturze 165°C (termometr szpatuła znajdziesz tutaj).

Akcesoria kuchenne niezbędne do wykonania tego przepisu:

 

Halloweenowe straszne babeczki

SKŁADNIKI

Mus czekoladowy:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 6 jajek
  • szczypta soki
  • 40 g perełek z ciemnej czekolady

Ciasteczka:

  • 70 g masła
  • 80 g mąki
  • białka z 2 jajek
  • 70 g cukru
  • szczypta soli

Wierzch babeczek:

  • 12 ciastek OREO
  • 30 g gorzkiej czekolady

WYKONANIE

Mus czekoladowy: Oddziel białka od żółtek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (możesz użyć do tego specjalnego garnka z płaszczem wodnym). Za pomocą miksera wymieszaj żółtka z czekoladą, osobno ubij pianę z białek (można dodać szczyptę soli) i za pomocą szpatuły wymieszaj białka z czekoladową masą. Dodaj płatki / perełki czekolady i znów za pomocą szpatuły wymieszaj. Umieść mus w tubie Le Tube marki deBuyer i odłóż do lodówki na minimum 4 godziny.

Ciasteczka: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Za pomocą miksera ubij masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem, aż powstanie jednolita masa. Ubij białka i miksuj z poprzednimi składnikami. Na koniec dodawaj stopniowo mąkę (przesianą przez sito i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Przełóż ciasto do tuby Le Tube marki deBuyer i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ustaw na tubie objętość 20 ml i na sylikonowej macie wyciskaj masę, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piecz je 12 minut i następnie wystudź na metalowej kratce. Misę do miksowania znajdziesz tutaj.

Wykończenie: Za pomocą roztopionej czekolady ozdób ciasteczka i pozostaw do stężenia. Tubę Le Tube ustaw na 50 ml i słoiczki WECK wypełnij musem czekoladowym. Następnie wierzch posyp pokruszonymi ciasteczkami OREO i włóż „straszne” ciasteczko.

Akcesoria kuchenne niezbędne do wykonania tego przepisu:

 

Upiorne ciasteczka cynamonowe

SKŁADNIKI

  • 1 jajko
  • 80 g brązowego cukru
  • 50 g oleju kokosowego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 250 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mieszanki czterech przypraw (gałka muszkatołowa, imbir, cynamon i goździki)

WYKONANIE

Za pomocą miksera bij jajka z cukrem (możesz użyć misy do ubijania). Następnie dodaj olej oraz śmietanę i miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj resztę suchych składników, w tym przyprawy oraz świeżo mielony cynamon, który uzyskasz dzięki młynkowi do cynamonu marki Peugeot i znów miksuj do uzyskania jednolitej masy. Sylikonową matę posyp mąką i rozwałkuj ciasto (o grubości około 2 mm). Rozgrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem). Wytnij ciasteczka foremką do ciasta i piecz w piekarniku przez 13 do 15 minut. Po upieczeniu, przed degustacją poczekaj, aż upiorne ciasteczka całkowicie ostygną na kratce.

Akcesoria kuchenne niezbędne do wykonania tego przepisu: