Strona
Strona

Kieliszki do wina

Nasz sklep przygotował mnóstwo kieliszków do różnego typu wina. Znajdziesz tu wyróżniające się modele najwybitniejszych współczesnych producentów szkła użytkowego.

Nasze kieliszki powstają w oparciu o najnowsze technologie nowych generacji, takie jak Tritan®. Szkło w tej technologii uszlachetnione jest przez dodatek tlenku cyrkonu i tytanu. Producenci, których kieliszki znajdziesz w naszej ofercie skupiają się pozyskiwaniu surowców  z lokalnych źródeł. Dzięki temu proces produkcji jest zrównoważony i proekologiczny. Kieliszki marki Zwiesel, które znajdziesz w naszym sklepie pochodzą z ekologicznej produkcji, która do wyrobu szkła nie wykorzystuje baru i ołowiu, a laserowo cięta krawędź gwarantuje idealnie gładkie wykończenie.

Dobrze dobrany kieliszek do wina to podstawa udanej degustacji tego szlachetnego trunku. Umiejętność doboru odpowiedniego kieliszka do rodzaju wina to cenna umiejętność i świadczy o wysokiej kulturze oraz znajomości poprawnych zasad sovoir vivre'u.

 

Kieliszki do wina czerwonego

Wino czerwone to bardzo szlachetny trunek, dlatego zadbaj o to, by odpowiednio wydobyć jego aromat i bukiet smakowy. Kieliszki do czerwonego wina mają na ogół bardziej pękatą czaszę niż kieliszki do wina białego. Ma to swoje uzasadnienie. Czerwone wino potrzebuje dostępu tlenu do tego, aby wydobyć z niego wszystkie aromaty i bukiety smakowe. Jego smak zależy zatem od rodzaju naczynia, w którym je podasz. Cięższe czerwone wina lepiej sprawdzą się w kieliszkach o szerokich czaszach, w których wino będzie miało kontakt z tlenem. Lżejsze czerwone wina możesz podać w kieliszkach o nieco wydłużonym kształcie, jak te na wysokiej nóżce do białego wina.

Kieliszki do wina białego

Białe wino podaje się w znacznie niższej temperaturze niż wino czerwone. Zazwyczaj temperatura podania tych napojów powinna oscylować między 6 a 8 stopni Celsjusza. Jeśli planujesz więc kolację z przyjaciółmi, podczas której chcesz zaserwować właśnie wino białe, to pamiętaj o tym, żeby wsadzić butelkę odpowiednio wcześniej do lodówki. Ale nie tylko temperatura podania jest ważna. Kluczową kwestią jest podanie wina w odpowiednim szkle. Kieliszki do białego wina są węższe niż do czerwonego. Do młodszych odmian win wybierz kieliszki o czaszy w kształcie tulipana, dla szczepów typu Chardonnay z powodzeniem czasza kieliszka może delikatnie rozszerzać się ku górze. Kosztując wino białe należy pamiętać, by dłoń nie stykała się ze szkłem czaszy. Ciepła dłoń będzie podnosić temperaturę wina i zmieni na niekorzyść jego smak.

Kieliszki do win musujących

Jakie kieliszki będą najlepsze do szampana i innych win musujących? Oczywiście te o bardzo wąskiej i wysokiej czaszy na wysokiej nóżce. Ten typ znany jest także pod nazwą "flety", co oczywiście związane jest właśnie z ich kształtem. Podłużny kształt ma na dłużej zatrzymać bąbelki w Twoim kieliszku, byś mógł cieszyć się dłużej ich delikatnym łaskotaniem.

Innym również popularnym kształtem kieliszków do wina z bąbelkami są kieliszki o pucharkowatym kształcie o niskiej i szerokiej czaszy. To propozycja na bardziej ekstrawaganckie przyjęcia w stylu art deco, kiedy to właśnie taki kształt kieliszków królował na salonach i salach balowych dwudziestolecia międzywojennego. Minusem tego typu kieliszków jest to, że bąbelki znacznie szybciej z nich znikają.

Powiązane kategorie: