DAMASCUS Nóż japoński Yanagi - Sashimi dł. 24 cm ze stali damasceńskiej / KASUMI

SKU: K-85024

EAN: 4950586850246

1 219,00 zł

Warianty produktu

Długość (cm)

Zobacz całą kolekcję Kasumi Damascus
Koszt dostawy już od 16zł
Darmowa dostawa zamówienie powyżej 200zł
Wysyłka w ciągu 1 dzień roboczy
Wybierz liczbę sztuk

Opis produktu

Cechy produktu

  • ostrze: stal damasceńska
  • 16 warstw stali skuwanej na gorąco
  • twardość 59-61 HRC
  • ostrze wykuwane i ostrzone tylko z jednej strony
  • bardzo wysoka ostrość noża
  • rękojeść: twarde drewno pakka
  • lekka
  • wygodna w użytkowaniu
  • dedykowany dla osób praworęcznych

Sashimi zwane także yanagiba to specjalistyczne jednostronnie ostrzone noże dedykowane do ryb. Po mimo dużych rozmiarów, nóż zapewnia niezwykłą precyzję cięcia. Świetnie sprawdzi się zarówno przy porcjowaniu jak i oskórowywaniu. Należy pamiętać że ze względu na specyficzny kształt ostrza- mogą się nim posługiwać jedynie osoby praworęczne. Aby zachować legendarną ostrość i nie uszkodzić bardzo cienkiego ostrza- zaleca się aby unikać siekania lub krojenia twardych produktów.

Noże ze stali damasceńskiej są wykonywane zgodnie z kunsztem wytwarzania noży pięlegnowanym od 25-pokoleń przez mistrzów KASUMI.
Ostrze noży wykonane jest z wysokowęglowej nierdzewnej stali VG-10 utwardzonej do poziomu C59-60 stopni Rockwella. Obie strony ostrza są zdobione tradycyjnym wykończeniem typowym dla stali damasceńskiej uzyskanym poprzez skuwanie na gorąco i zawijaniu na ostrzu 32 warstw stali.
Każdy nóż ze stali damasceńskiej firmy KASUMI jest niepowtarzalnym arcydziełem tradycyjnej sztuki rękodzielniczej.
Wyposażony w bardzo wygodną rękojeść z twardego drewna pakka, fenomenalnie ostry jest wyjątkowym narzędziem, które możemy używać w naszej kuchni.

Noże KASUMI są produkowane w mieście SEKI położonym w środkowej Japonii słynącym z wytwarzania najwyższej jakości noży. Tradycja produkcji noży a wcześniej mieczy sięga XIII wieku kiedy to sławny mistrz Motoshige przeniósł się do Seki gdzie wytwarzał najwyższej jakości miecze pożądane w całej Japonii. Region ten był idealnym miejscem za sprawą odpowiedniej jakości ziemi do temperowania ostrzy, dostępu do węgla drzewnego, czystej wody i bliskości dwóch rzek. Unikalna metoda hartowania ostrza gwarantująca niezwykłą jakość i wysokie walory estetyczne sprawiały że miecze z Seki były ulubionymi mieczami samurajskimi. Przekazywany z pokolenia na pokolenie mistrzowski kunszt jest nadal kultywowany a noże KASUMI bez wątpienia mogą być nazywane specjalnością SEKI.

Parametry produktu

Kod produktu:
K-85024
Kod EAN:
4950586850246
Marka:
Wyprodukowano w:
Seki / Japonia
Linia:
Damascus
Przeznaczenie :
do sashimi
Długość (cm):
24
Twardość w skali Rockwella:
59-60 HRC
Materiał:
stal damasceńska

Video

Instrukcja obsługi

Marka Kasumi

 

Marka Kasumi od przeszło 800 lat specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości noży kuchennych, produkowanych w Seki – mieście z długą tradycją wykuwania mieczy. Ich fenomenalna ostrość, odporność na korozję, idealne wyważenie oraz wygodna rękojeść sprawiają, że każdy może poczuć się w domowym zaciszu jak mistrz kuchni.

 

Opinie

Opinie klientów

Write Your Own Review
Twoja ocena

Wysyłka i zwroty

Wysyłka:

Dokładamy wszelkich starań, aby zakupione produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej. Zwykle realizujemy wysyłki w ciągu 24 godzin od otrzymania zapłaty. Czas dostawy nie obejmuje weekendów i dni świątecznych. W okresie wyprzedaży lub promocji, a także podczas specjalnych kampanii, czas dostawy może ulec wydłużeniu.
Zapoznaj się z wariantami i kosztami dostawy.

Zwroty:

Jeśli nie jesteś zadowolony z zakupu, nie podoba ci się, mija się z twoimi oczekiwaniami, możesz dokonać zwrotu (na swój koszt) w ciągu 14 dni. Jeśli zwrócony produkt dotrze do nas bezpiecznie, nie będzie miał śladów użytkowania, będzie posiadał oryginalne opakowanie i metkę produktową, bez problemu zwrócimy Ci pieniądze.