Strona
Strona

Kasumi

 

Marka Kasumi od przeszło 800 lat specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości noży kuchennych, produkowanych w Seki – mieście z długą tradycją wykuwania mieczy. Ich fenomenalna ostrość, odporność na korozję, idealne wyważenie oraz wygodna rękojeść sprawiają, że każdy może poczuć się w domowym zaciszu jak mistrz kuchni.

POZNAJ NOŻE KASUMI

Noże KASUMI TORA posiadają rękojeść z drewna magnolii wykończonej czarną powłoką epoksydową zapewniającą doskonałą pewność chwytu i wyważenie. Polipropylenowa obręcz dodaje solidności połączeniu minimalistycznej rękojeści z tradycyjną głownią. Ostrze ze stali nierdzewnej Daido 1K6 (0,6% węgla) twardości 58/59 HRC .

Rzemieślniczo kute noże Black Hammer, produkowane w limitowanych ilościach. Wykonane są ze stali Aogami /Blue Paper Steel - tradycyjnej japońskiej stali węglowej, wzbogaconej chromem i wolframem (62 HRC). Noże Black Forged wymagają konserwacji i kontrolowanego użytkowania. Nie posiadają właściwości nierdzew-nych. Ośmiokątna rękojeść wykonana jest z drewna wiśni.

Noże VG-10 PRO wykonane z monolityczej stali wysokowęglowej. Surowiec zapewnia większą odporność na odkształcenia i pękanie niż w przypadku stali damasceńskiej. Rękojeść z polimerów oraz stal VG-10 PRO zapewnia niezwykłą odporność na wilgoć i korozję.

Noże VG-10 HM wykonane ze stali wysokowęglowej, są kute na gorąco pod naciskiem 300 ton. Młotkowanie sprawia, że stal jest mocniejsza i nieprzywierająca. Rękojeść z żywicy poliacetalowej. Posiadają twardość 59-60 Rockwell.

Fenomenalna ostrość noża. Bardzo wygodna rękojeść wykonana z twardego drewna pakka. Noże posiadają 32 warstwy stali dama-sceńskiej i są perfekcyjnie wyważone. Twardość rdzenia noży to 59-61 HRC.

KASANE to ujmująca swoją delikatnością i lekkością linia stworzona przez mistrzów sztuki tworzenia japońskich noży z manufaktury KASUMI. Tym razem swój kunszt przekuli w noże jakby stworzone dla rąk kobiecych. Subtelny rysunek i forma rękojeści ze szlachetnego drewna dzikiej wiśni dopełnia prosty, naturalny kształt klingi.

Powłoka tytanowa wzmacnia i chroni ostrze ze stali molibdenowo-wanadowej, jest ona nietoksyczna, nie wywołuje alergii, nie chłonie zapachów. Noże te posiadają wyjątkowo ostre ostrze, które jest odporne na działanie chemiczne i kwasy. Uchwyt z polipropylenu odporny do 90 °C.

Marka Kasumi, produkująca noże, wyróżniające się japońską precyzją i niezawodnością, została założona w 1916 roku. Jednak jej korzenie, umiejscowione w mieście Seki, sięgają tam, gdzie mistrzowie kowalstwa już od ośmiu setek lat zajmowali się wytwarzaniem coraz lepszych narzędzi tnących, początkowo mieczy, później noży. Noże Kasumi czerpią z tej tradycji i jest to widoczne w każdym ich detalu. Ostrza noży tworzone są z niezwykle trwałych materiałów, takich jak stal molibdenowo-wanadowa, stal nierdzewna Daido 1K6 (0,6% węgla), czy tradycyjna japońska stal węglowa Aogami/Blue Paper Steel wzbogacona chromem i wolframem. Noże kuchenne tej marki to nawiązanie do tradycji i jednoczesne wykorzystywanie tego, co przyniósł rozwój technologiczny. Dlatego są pożądane przez szefów kuchni na całym świecie.

Noże Kasumi - kolekcje dopracowane w każdym calu

Marka Kasumi stworzyła kilka kolekcji, w ramach których produkuje zróżnicowane materiałowo noże najwyższej jakości. W portfolio marki znajdują się kolekcje takie jak Kasane, Black Hammer, Titanium, czy Damascus. Każda z nich posiada wyróżniki, które w kulinarnym świecie plasują ją w określonych miejscach: najlepszych restauracjach świata lub też domach miłośników gotowania, którym zależy na maksymalnie komfortowej pracy w kuchni. W każdej z kolekcji znajdziemy poszczególne modele, których funkcjonalność zależy od detali, zastosowanych przez producenta:

  • Nóż japoński szefa kuchni nazywany jest również Gyuto jest najbardziej uniwersalnym nożem, który ciężko zastąpić. Z jego pomocą można skutecznie ciąć, siekać, kroić w plasterki lub w kostki. Ma optymalną wagę, dlatego nadaje się również do porcjowania mięsa lub krojenia warzyw o większej twardości. Tego typu nóż, dzięki szerszemu ostrzu, stanowi również wygodne narzędzie w przenoszeniu pokrojonych produktów, np. z deski do garnka. 

  • Nóż Santoku, który posiada ostrze cieńsze od tradycyjnego ostrza noża szefa kuchni. Stopniowo zaokrągla się ono na końcu, tworząc prostą krawędź. Dzięki wgłębieniom na ostrzu podczas krojenia tworzą się małe kieszonki powietrzne, zapobiegające przywieraniu krojonych produktów do noża. To sprawia, że jest to narzędzie idealne do krojenia w cienkie plasterki ryb lub mięsa. 

  • Noże Kasumi uniwersalne i z konkretnym przeznaczeniem. Kasumi w swoim portfolio prezentuje noże przeznaczone do trybowania, krojenia chleba, czy też krojenia konkretnego mięsa i warzyw. W poszczególnych kolekcjach odnajdziesz jednak również bardziej uniwersalne noże - o szerszym lub węższym ostrzu, których budowa pozwala na szerokie wykorzystanie podczas kuchennych prac. 

Kasumi - prostota, w której dostrzeżesz piękno

Noże Kasumi zadowolą minimalistów, którzy w narzędziach kuchennych cenią sobie estetykę, wygodę i niezbyt krzykliwy design. Ich prosta forma sprawia, że łatwo dopasować je do poszczególnych kuchennych stylów. Eleganckie rękojeści wykonywane są z takich materiałów jak drewno wiśni, drewno magnolii, czy też wytrzymały polipropylen, co sprawia, że w portfolio marki każdy znajdzie coś, co jest odpowiedzią na jego oczekiwania. 

W TGHome znajdziesz komplety noży Kasumi z poszczególnych kolekcji. W japońskiej precyzji i prostocie można odnaleźć prawdziwe piękno. Sprawdź również pozostałe noże, dostępne w ofercie naszego sklepu: noże do filetowanianoże do carvingu, a także wysokiej jakości tasaki. Chcąc odpowiednio zadbać o swoje noże, zaopatrz się w profesjonalną ostrzałkę, a w trosce o blat, zadbaj o deskę do krojenia

Ich fenomenalna ostrość, odporność na korozję, idealne wyważenie oraz wygodna rękojeść sprawiają, że każdy może poczuć się w domowym zaciszu jak mistrz kuchni.

WYBIERZ IDEALNY!