Jakościowe gotowanie, to zawsze dania z produktów sezonowych i regionalnych. Wspaniałym sposobem na „przechowanie” wartości, smaków i witamin jest wekowanie owoców, warzyw, pełnowartościowych dań na zimę lub po prostu „na później”.

W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o marce Weck, produkującej prawdopodobnie najlepsze na świecie naczynia do wekowania, ale także do serwowania w nich prosto na stół deserów, past, sals i innych sezonowych pyszności, które można przechować w słoiku...

W tym sezonie #wekujemy razem i przedstawiamy nasze najlepsze przepisy!

Ogórki kiszone na ostro

Składniki:

  • 2kg małych ogórków gruntowych
  • 4 papryczki chili
  • główka czosnku
  • pęczek kopru
  • korzeń chrzanu
  • 1,5l wody
  • 1,5 łyżki soli morskiej gruboziarnistej

Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez noc, kolejnego dnia osuszyć i ułożyć ściśle w słojach, przekładając pozostałymi składnikami. Zalać solanką, tak by pokryła wszystkie ogórki. Zostawiamy ogórki na 24h, następnie zamykamy dwoma lub trzema spinkami WECK i odstawiamy do spiżarni.

Pasta słonecznikowa z pomidorami

Składniki:

  • 300g suszonych pomidorów
  • 50g ziarna słonecznika wcześniej namoczonego
  • garść zielonych oliwek
  • łyżeczka kaparów
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • olej rzepakowy

Do kielicha blendera wyciśnij sok z cytryny, przełóż całą zawartość słoika z suszonymi pomidorami wraz z oliwą oraz pozostałe składniki, zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodaj oleju rzepakowego i ponownie zmiksuj. Powinna wyjść dość gładka masa, jednak ze względu na ziarno słonecznika będzie podczas jedzenia lekko "chrupiąca".

Dopraw pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach nie potrzebna jest już ani sól ani też ostrość - daje ją przede wszystkim pieprz i kapary. Pastę przechowuj w lodówce do 2-3 dni. Wytrącający się olej jest naturalnym zjawiskiem ze względu na pestki słonecznika.

Konfitura ze śliwek z białym pieprzem

Składniki:

  • 4kg śliwek
  • 400g cukru trzcinowego
  • Płaska łyżeczka białego, drobno zmielonego pieprzu
  • 10-12 goździków

Wywar z goździków: Goździki wrzuć do 0,25 l wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu. Odcedź.

Śliwki opłucz i przekrój na pół, wyjmij pestki, włóż do rondla i dosyp cukier. Gotuj przez 1,5 - 2 godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na 10 minut przed końcem gotowania, dolej wywar z goździków. Zblenduj śliwki na gładko. Dodaj pieprz i dokładnie wymieszaj.

Przełóż konfiturę do słoików WECK - pamiętaj o dobrych zasadach wekowania (np.: zachowaj 1 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika)

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem!

Jeśli Twoje kubki smakowe nie poczują pieprzu lub odwrotnie - konfitura będzie zbyt paląca - kolejnym razem możesz  zmodyfikować ilość dodawanej przyprawy. Pamiętaj, że goździki mają wlaściwości odkażające.

Polecamy na żytnim chlebie do porannej caffe latte.

Smacznego!