Najpopularniejsze młynki do przypraw, jakie możemy znaleźć w każdym domu, to oczywiście te do soli i pieprzu. Nieliczni mają jeszcze młynki do kawy, ale specjalne gadżety służące do rozdrabniania chili, siemienia lnianego czy gałki muszkatołowej to już rzadkość. Dlaczego warto mieć je w domu?

Rodzaje przypraw w domu

Sól i pieprz zna każdy, jednak w dzisiejszych czasach mamy dostęp do przypraw z wielu stron świata. Warto znać zastosowanie i właściwości tych najważniejszych.

Chili

Chili to popularna nazwa owoców roślin należących do rodziny Capsicum. Chili nadaje potrawom silnego, charakterystycznego pikantnego smaku i jest używane w kuchniach na całym świecie.

Dawniej, ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze, było stosowane w krajach, gdzie panowały złe warunki sanitarne. Obecnie, poza kontekstem kulinarnym, używa się go, by pomóc w spalaniu kalorii oraz hamowaniu apetytu, szczególnie na słodycze i tłuste potrawy.

Chili używamy zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. W przypadku wersji suszonej warto zaopatrzyć się w całe papryczki i samodzielnie rozgnieść je lub zmielić bezpośrednio przed użyciem. Dzięki temu zachowamy cały ich aromat. Tutaj znakomicie sprawdzi się młynek do chili marki Peugeot.

Siemię lniane

Siemię lniane to jedno z SUPERFOODS , czyli żywności, która ma wiele zalet dla organizmu. Jest doskonałym źródłem błonnika oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Dodatkowo, siemię lniane bogate jest w związki nazywane lignanami, które regulują gospodarkę hormonalną człowieka. Świetnie nadaje się również do diety bezglutenowej.

Nasiona lnu dobrze przechowują się i nie tracą swoich właściwości, kiedy pozostają w stanie nienaruszonym. Po zmieleniu jednak szybko jełczeją w kontakcie z tlenem i światłem.

Jedynym warunkiem korzystania ze wszystkich ich wartości odżywczych jest zmielenie w ostatniej chwili przed podaniem. Dlatego, aby w pełni wykorzystać zalety tego ziarna, marka Peugeot stworzyła młynek Isen – ręczny, drewniany młynek produkowany we Francji, którego opatentowany mechanizm został skonstruowany tak, by bezproblemowo rozdrabniać wyróżniające się specjalną konsystencją i rozmiarem nasiona lnu i sezamu.

Młynek Isen ma również w zestawie zdejmowaną nasadkę oraz łyżeczkę do odmierzania 5 gramów nasion lnu.

Pieprz długi

Pieprz długi jest blisko spokrewniony z pieprzem czarnym. Wyróżnia go jednak wyjątkowa pikantność oraz, jak sama nazwa wskazuje, wygląd wydłużonych ziaren.

Doceniany jest przede wszystkim w medycynie ajurwedyjskiej za swój pozytywny wpływ na układ oddechowy i pokarmowy. Dodatkowo, stymuluje trawienie oraz wykazuje działanie termogeniczne.

W kuchni perfekcyjnie sprawdzi się jako przyprawa do bulionów, marynat, ostrych dań oraz wszelkiego rodzaju mięs i serów. Kwintesencję jego aromatu uzyskuje się tuż po jego zmieleniu, dlatego, jeśli chcemy uzyskać pełnię smaku tej przyprawy, warto zaopatrzyć się w specjalny młynek.

Gałka muszkatołowa

Znana jest przede wszystkim jako przyprawa, ale po zapoznaniu się z jej składem okazuje się, że można z niej czerpać znacznie więcej.

Stosowana jest w medycynie naturalnej jako źródło witamin, żelaza i błonnika, dzięki czemu poprawia trawienie i zapobiega wrzodom żołądka.

Wspominając o tej przyprawie nie sposób pominąć jej działania halucynogennego. Olejek eteryczny, bogaty w mirystycynę, nadaje nie tylko charakterystycznego korzennego aromatu, lecz także wpływa na układ nerwowy człowieka – po spożyciu dużych dawek mogą się pojawić halucynacje. Pamiętajmy jednak, że gałka muszkatołowa stosowana jako przyprawa jest bezpieczna, a jej smak jest ważnym elementem sosów do mięs, pasztetów i ryb.

Jak już wcześniej było wspomniane, za jej aromat odpowiedzialny jest ulotny, szybko tracący na intensywności olejek eteryczny. By w pełni uchwycić jego bogactwo, potrzebne jest zmielenie gałki tuż przed podaniem, w czym pomoże odpowiedni młynek.

Cynamon

Nieodzownym elementem tradycyjnej szarlotki jest cynamon. Najczęściej można go kupić w o wiele słabiej pachnącej wersji zmielonej. Nawet w takiej postaci jego aromat jest intensywny i unosi się w całym domu tuż po włożeniu ciasta do piekarnika.

Teraz wyobraź sobie, jak może pachnieć szarlotka ze świeżo zmielonymi laskami cynamonu - młynek Peugeot Lanka do cynamonu. Warto wiedzieć, że cynamon docenia się nie tylko ze względu na aromat – znalazł on zastosowanie także w kosmetyce i lecznictwie.

Używany jest w dolegliwościach trawiennych oraz wykazuje działanie przeciwzapalne oraz rozgrzewające. Teraz bez wyrzutów sumienia dodasz dodatkową porcję cynamonu do ciasta.

Kiedy dodawać przyprawy?

Używając suszonych przypraw pamiętajmy, aby dodawać je na początku gotowania. Odwrotnie jest z przyprawami świeżymi, które należy dodawać na samym końcu.

Ta zasada ma swoje uzasadnienie: suszone przyprawy potrzebują więcej czasu w gotującej się potrawie, aby uwolnić swój aromat. Natomiast ze świeżymi trzeba postępować znacznie uważniej: mają intensywniejszy smak oraz szybciej ulatniają się z nich cenne olejki, przez co tracą swoją aromatyczną złożoność.

Jak wybrać najlepszy młynek do przypraw?

Stosując suszone przyprawy duże znaczenie ma czas, dzielący ich zmielenie od dodania ich do potrawy. Aby zachować cały aromat, warto zaopatrzyć się w odpowiedni młynek, dedykowany danemu rodzajowi przyprawy. Dotyczy to zarówno zwykłego pieprzu, jak i przypraw opisanych w tym artykule.

Na rynku znajdziemy mnóstwo młynków, jednak podczas zakupu powinniśmy kierować się przede wszystkim wyborem materiału, z jakiego jest wykonany mechanizm mielący.

Te najpopularniejsze, zbudowane z ceramiki, szybciej się zużywają, co wpływa na żywotność całego urządzenia. W młynkach Peugeot precyzyjny i wytrzymały stalowy mechanizm opatrzony jest dożywotnią gwarancją producenta.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat podstawowych przypraw, jakimi są sól i pieprz, zapraszamy do przeczytania kolejnego artykułu na naszym blogu.